De avond valt weer vroeg in, nu we de wintermaanden in gaan. November is ongevallenmaand, waarschuwt Tessa ’s Gravemade, algemeen directeur van Flyct Letselschade. Het gebruiken van goede (fiets)verlichting kan veel ongelukken voorkomen.

“De vroeg invallende duisternis en slechte weersomstandigheden maakt dat de zwakkere verkeersdeelnemer slecht zichtbaar is. Automobilisten moet ook weer wennen aan rijden in het donker.” Ongelukken doen zich vaak voor in woonwijken. “Je onderschat de verkeerssituatie doordat je de situatie kent. Elektrische voertuigen en e-bikes komen vaak harder aan en hoor je slechter. Als fietser zonder verlichting sta je daardoor al snel 2-0 achter.” Wat ’s Gravemade betreft kan niet genoeg campagne worden gevoerd. Flyct deelt goedgekeurde fietsverlichting uit. “Ik hoop dat iedereen zich er weer bewust van zijn hoe belangrijk goede (fiets)verlichting is.” Ze ziet dat de aandacht voor goede verlichting aan het verslappen is. “Er is weinig handhaving. Dat was een jaar of vijf geleden beter. In de jaren dat er veel controles waren, zag je een verandering van mindset.”

Goede zichtbaarheid (en liefst ook een goede fietshelm) is natuurlijk belangrijk voor schoolkinderen. Maar dit geldt eigenlijk voor alle fietsers en zeker ook hardlopers en wandelaars op gezamenlijke fiets/wandelpaden.  En wat te denken van het wandelen met je hond in het donker. Gebruik dan bijvoorbeeld een halsband met ledverlichting voor de hond. “Anders is je hond praktisch onzichtbaar voor medeweggebruikers.” “Zorg dus dat je gezien wordt in het donker.”

Veilig op de fiets? Win 1 van de 10 fietsverlichtingsetjes www.flyctletselschade.nl