Inbrekers kiezen voor de makkelijke weg. De achterdeur is de plek waar het meeste wordt ingebroken. Op twee staat de voordeur en op drie een raam op de benedenverdieping of de galerij. Door die drie afdoende te beveiligen, verkleint de kans op een inbraak. De lockdown als gevolg van de Covid-19-pandemie heeft een gunstig, maar tijdelijk effect op de inbraakcijfers.

De gelegenheid maakt de dief. Het omgekeerde geldt ook. Door de avondklok vinden 60 procent minder inbraken plaats, vertelt Coen Staal van de Stichting Nationale Inbraakpreventie. Ten opzichte van 2012 (90.000 inbraken) zijn de inbraakcijfers over 2020 spectaculair gedaald, tot rond de 30.000. “Dat is hartstikke mooi, maar zodra alles weer soepeler wordt en mensen weer gewoon met vakantie gaan, stijgen het aantal inbraken weer.”

Avonduren

Toch is de daling niet alleen van het afgelopen jaar of te danken aan Covid-19. Wat zeker heeft geholpen is de aandacht voor inbraakpreventie, onder meer met de Postbus 51-campagne, met het lampje: “Deur op slot, lichtje aan”, waardoor een huis een bewoonde indruk maakt. “Loop ’s avonds maar eens door je wijk heen. Je kunt zo aanwijzen waar de mensen niet thuis zijn. En in de avonduren slaan inbrekers vaak hun slag,” vertelt Staal.

“Voorlichtingscampagnes zijn één, maar het blijft de vraag wat je als burger of bedrijf zelf kunt doen. Waar wij als stichting op blijven hameren is het grote percentage slecht beveiligde achterdeuren. Die percentages dalen. Zes jaar geleden, bij het begin van ons continu onderzoek, was ruim 70 procent van de achterdeuren slecht beveiligd. Dat betekent dat inbrekers binnen een à twee minuten binnen staan. Dat is nu nog maar dertig procent. Hetzelfde geldt voor voordeuren.” Staal maakt een snel hoofrekensommetje. “Met pakweg zes miljoen woningen, waarvan 30 procent slecht is beveiligd, betekent dat 1,8 miljoen voor- of achterdeuren waar de inbrekers vrolijk hun gang kunnen gaan.”

Cilindertrekbeveiliging

Goede beveiliging bestaat uit een cilindertrekbeveiliging op de voordeur en aan de achterkant van de woning. “Een slechte cilinder of beslag bij een slot met een driepuntsluiting is nog steeds makkelijk open te breken. Hetzelfde geldt voor aluminiumbeslag met schroefjes aan de buitenkant. Daar zijn ze met schroevendraaier en een koevoet zo binnen. Het gaat erom inbrekers aan de buitenkant kunnen zien dat de beveiliging op orde is,” benadrukt Staal. Zijn ervaring is dat mensen die een eerste stap zetten en de achterdeur beveiligen daarna eerder geneigd zijn om ook de andere zwakke plekken in de beveiliging aanpakken. “Stap voor stap gaan ze naar Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) toe.”

Voor een nieuwbouwhuis geldt dat deze aan het PKVW-keurmerk moet voldoen. Hij vervolgt. “Pak je stapsgewijs de beveiliging aan, om te beginnen met de achterdeur, dan ben je misschien € 200 verder, maar heb je al zoveel beveiliging aangebracht dat een inbreker denkt ‘ik ga wel naar een van die 1,8 miljoen huizen waar het makkelijker is’.”

Beveiligingscamera’s

Denk er ook aan altijd je ramen goed af te sluiten als je van huis bent. Zorg in alle gevallen voor afsluitbare raamproducten die voorzien zijn van het SKG-keurmerk of Politiekeurmerk Veilig Wonen. Camera’s zijn een secundaire preventie. “Het schrikt af, maar je zorgt er niet voor dat mensen níet binnenkomen. Een slecht slot met een deurcamera schrikt af, maar houdt niet tegen.” De berging stijgt als doelwit. “Zeker onder een appartementencomplex. We hebben uitgezocht dat er gemiddeld voor zo’n € 3000 à € 3500 aan waarde staat. Met twee elektrische fietsen zit je al gauw op € 6000. Zo’n 80 procent van de bergingen heeft een slecht slot. Zeker als je er dure spullen hebt staan, moet je voor een goed slot met cilindertrekbeveiliging zorgen.”

Op inbraakmislukt.nl vindt u tips hoe u uw huis goed beveiligt tegen inbraak.

Gecertificeerde slotenmakers

De slotenbranche heeft last van oplichters, die mensen die zichzelf per ongeluk hebben buitengesloten ‘helpen’ en vervolgens met een gepeperde rekening achterlaten. Staal waarschuwt: “Let op dat je een gecertificeerd bedrijf inschakelt, dat het PKVW-keurmerk gebruikt. Het makkelijkste is te zoeken via inbraakmislukt.nl of bij het CCV (hetccv.nl).”