Jongeren zijn eigenwijs genoeg om te beweren dat ze hun eigen studiekeuze maken. Toch speel je als ouder een belangrijke rol hierin. Dat begint met een open gesprek tussen jou en je kind.

Jongeren maken hoogstzelden hun eigen studiekeuze. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat ouders een grote rol spelen in het keuzeproces. Niet zo vreemd, want vanzelfsprekend wil je je kind ondersteunen in het maken van de juiste keuze. Maar: hoe pak je dat het beste aan?

Open vragen

Het studiekeuzetraject kan maar op één manier beginnen, met een open gesprek tussen jou en je kind. Daardoor kan iets wat nu nog een vage stip aan de horizon is, gaandeweg scherpe contouren krijgen. Gesprekken met pubers zijn niet altijd makkelijk. Wees in elk geval geduldig en stel open vragen: Wat vind je leuk in je vrije tijd en op school? Waar ben je goed in? En waarin minder goed? Als ouder ken je tot op zekere hoogte al de kwaliteiten van je kind. Met open vragen laat je je kind deze ook zelf ontdekken.     

Zelfvertrouwen

Let op: projecteer niet je eigen dromen op je kind. Want ja, hoe mooi zou het zijn als je kind, net als jij, een medische opleiding gaat volgen? Of straks succes gaat hebben in het vak dat voor jou altijd onbereikbaar is geweest? Dromen mag, vasthouden aan je eigen voorkeuren niet! Ook als het om het opleidingsniveau gaat. Hoger is niet per definitie beter, met een vwo-diploma hoeft je kind niet per se naar de universiteit. Veel belangrijker is dat je zoon of dochter in een omgeving komt waar hij of zij het best gedijt. Geef je kind de ruimte en zelfvertrouwen in het keuzetraject en laat zien dat je er altijd bent voor vragen. Vermijd daarbij de antwoorden die afschrikken en die je dus beslist niet moet geven, zoals ‘Zou je dat wel doen?’ en ‘Kun je daar dan van leven straks?’

Studiekeuzetest

Heeft je kind geen idee in welke richting het moet zoeken? Of is het overweldigd door de enorme hoeveelheid studiekeuzes? Het invullen van een studiekeuzetest helpt bij het bepalen van een richting. Bespreek de uitslag en maak een plan van aanpak. Ontdek de mogelijkheden van een studie en vergelijk de soorten van onderwijs. Wat heeft je kind nodig om waar terecht te kunnen? En waar zou het terecht willen? Ga vooral mee naar de open dagen van een onderwijsinstelling, om samen de sfeer te proeven, maar ook om betrokkenheid te tonen. Keuze gemaakt? Bekijk dan zorgvuldig wat er allemaal geregeld moet worden voor het aanmelden. Voorkom dat je kind in de stress schiet door de angst een ‘foute keuze’ te hebben gemaakt. Verkeerde keuzes bestaan niet, je steekt altijd iets op, al was het maar dat niets vaststaat in het leven en dat je altijd mag twijfelen.