Al je medische gegevens op één plek beschikbaar en direct in te zien? Het is mogelijk met Drimpy, een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) die je volledige inzage én de regie over je eigen gezondheid geeft.

 “Met één druk op de knop haal je de gegevens van al je zorgverleners binnen”

Medische gegevens opvragen en inzien? Dat is nog knap lastig. Ze liggen her en der verspreid over de zorgverleners die we bezoeken. De huisarts, de specialist, de apotheek, de tandarts, noem maar op. Op al die plekjes ligt een klein stukje informatie over onze gezondheid. Die stukjes zijn bovendien opgeborgen in systemen die niet direct met elkaar kunnen communiceren. “Je moet dus,” zegt Arnold Breukhoven, directeur en oprichter van Drimpy, “op heel veel verschillende portalen inloggen om een beetje inzicht in je eigen gezondheid en je medische geschiedenis te krijgen. Sterker nog, veel mensen weten niet eens dat dat kan. We lijken dat normaal te vinden, maar dat is het natuurlijk niet. Als we een hypotheekgesprek hebben, dan gaan we daar goed voorbereid heen, met een scherp inzicht in onze financiële situatie. Maar gaan we naar de huisarts of specialist dan doen we dat met nul inzicht in ons medische dossier. Terwijl dat óók belangrijk is. Zelfs belangrijker, het kan levensreddend zijn.”

Alles in één helder overzicht

Met Drimpy ontwikkelde Breukhoven een zogenaamde Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO). Breukhoven: “Met één druk op de knop haal je de gegevens van zorgverleners binnen en plaats je die op een persoonlijke website of app. Vergelijk het met het gemak van een bank-app. Je hebt in één keer toegang, in dit geval niet tot je geld, maar tot iets wat niet in geld is uit te drukken: al je medische gegevens.”

Met Drimpy staan alle gegevens in één helder overzicht bij elkaar, in je eigen PGO. Breukhoven: “Je kunt besluiten dat ook jouw zorgverleners – of bijvoorbeeld je partner, familie, vrienden of mantelzorger – daar toegang tot mogen hebben. Waarbij je zelf bepaalt wat je deelt en wat niet.” Hoe vaak komt het niet voor, zegt Breukhoven, dat een behandelaar een vraag stelt over onze medische achtergrond. Waar heb je allemaal last van gehad? Welke behandelingen heb je ondergaan, welke onderzoeken? Welke medicijnen heb je geslikt en slik je nu nog iets? Breukhoven: “Veel mensen zijn niet in staat om daar een compleet antwoord op te geven. Ze weten het niet meer precies. Of ze vergeten zaken omdat ze die niet direct aan een ziektegeschiedenis koppelen: een sportblessure, een reeks bezoeken aan een fysiotherapeut. Wat ook kan: ze hebben een nieuwe behandelaar en moeten, tot hun grote ergernis, voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal vertellen. Dat valt allemaal weg als je je zorgverlener toestemming heeft om in je PGO te kijken. Dan krijgt, zonder dat jij hoeft na te denken of je te ergeren, meteen een actuele inzage in jouw medische geschiedenis. Veel vragen vallen dan ook meteen weg. Kloppen de gegevens wel, is er een herhaalonderzoek nodig? Nee, via jouw PGO ziet de behandelaar bij wijze van spreken in één oogopslag wat jouw medische achtergrond is: welke behandelingen en onderzoeken je hebt ondergaan en welke medicijnen je hebt geslikt. Zo weet je zeker dat je de best passende zorg zult krijgen. Met Drimpy houd je de regie over je eigen gezondheid en dus over de kwaliteit van je leven.”

Kalm nalezen

Krachtig voordeel van Drimpy is ook de mogelijkheid om informatie rustig na te lezen als je net een gesprek met een arts hebt gehad. “Dat brengt vaak de bodem onder je voeten terug,” zegt Breukhoven. “Want hoe gaan die dingen? Je krijgt een diagnose en achteraf realiseer je je dat je geen idee hebt wat je arts of specialist nou precies allemaal heeft gezegd. Met een druk op de knop kun je het kalm teruglezen in je PGO, of het aan het een ander laten lezen die kan uitleggen wat er nou precies staat.” 

De PGO is gratis voor alle burgers van Nederland, want het basisgebruik wordt betaald door de overheid. Je hoeft ook niet per se ‘patiënt’ te zijn om er gebruik van te maken. Drimpy gaat je hele leven mee dus je kunt de PGO ook gebruiken om over langere tijd je gezondheidsgegevens te verzamelen en te volgen. Zonodig kun je er je leefstijl op aanpassen.

Veiligheid gewaarborgd

Veiligheid en privacy zijn bij Drimpy gewaarborgd. Het ophalen van gegevens en het delen gaat volgens het MedMij-afsprakenstelsel waaraan ook VWS en ook de NPCF zijn verbonden. Het MedMij-label is een keurmerk om veilig en betrouwbaar medische gegevens uit te mogen wisselen. PGO’s zoals die van Drimpy met het MedMij-label hebben bewezen dat zij zich aan alle strikte regels houden. Breukhoven: “We waren met Drimpy de eerste PGO-leverancier in Nederland die het volledige toetredingsproces van MedMij succesvol heeft afgerond. Onze omgeving is zelfs zó goed beveiligd dat we als eerste een medisch dossier de grens over konden sturen. Dat was een wereldprimeur.”

Door je gegevens eenvoudig te verzamelen in één overzicht blijf je in regie over jouw eigen gezondheid. Dat lijkt nu misschien onbelangrijk, maar als er iets met je gezondheid is heb je alles bij de hand. Altijd en overal ter wereld.

Ook de regie over je gezondheid in eigen hand nemen? Ga naar Drimpy.com