Al uw medische gegevens op één plek beschikbaar en direct in te zien? Het is geen toekomstmuziek. Een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) geeft u volledige inzage én de regie over uw eigen gezondheid.

Onze medische gegevens? Die liggen her en der verspreid over de zorgverleners die we bezoeken. De huisarts, de specialist, de apotheek, de tandarts, fysiotherapeut, allemaal beheren ze een klein stukje informatie over onze gezondheid. Die stukjes zijn opgeborgen in systemen die niet direct met elkaar kunnen communiceren. “Sterker nog,” zegt Arnold Breukhoven, directeur en oprichter van Drimpy, “als er gegevens moeten worden uitgewisseld, gebeurt dat nog vaak per fax. Of er wordt bijvoorbeeld een cd-rom bezorgd met een röntgenfoto.”

Levensreddend

Breukhoven verbaast zich over dit ouderwetse systeem: “Op momenten dat het er echt toe doet, is het belangrijk dat een compleet medisch dossier onmiddellijk kan worden ingezien, dat kan levensreddend zijn. Daarnaast is het voor jezelf bijzonder vreemd dat je op veel verschillende portalen moet inloggen om een beetje inzicht in je eigen gezondheid en je medische geschiedenis te krijgen. Het gekke is: we hebben op onze telefoon bijvoorbeeld een bank-app die ons inzicht geeft in onze volledige financiële situatie en ons de regie daarover geeft. Waarom hebben we dan ook niet zoiets voor onze medische gegevens zodat we de regie houden over onze eigen gezondheid?”

Direct inzage

Met Drimpy ontwikkelde Breukhoven een zogenaamde Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO). Breukhoven: “Met één druk op de knop haal je de gegevens van zorgverleners binnen en plaats je die op een persoonlijke website of app. Je hebt dan in één keer toegang tot je gegevens, kunt informatie rustig nalezen als je net een gesprek met een arts hebt gehad en je weet nu ook dat je in de toekomst effectiever behandeld kunt worden omdat er direct inzage is in alle behandelingen en onderzoeken die je hebt ondergaan en medicijnen die je hebt geslikt.” De PGO is gratis voor alle burgers van Nederland, want betaald door de overheid. De omgeving is zeer goed beveiligd, dus de privacy is gegarandeerd. Breukhoven: “Je geeft ook zelf aan wie de gegevens mogen inzien, dat kunnen bijvoorbeeld ook familie, vrienden en mantelzorg zijn.”   

“Als je direct inzicht hebt in je financiële situatie, dan moet je dat toch ook kunnen hebben in je gezondheid?”