Al je medische gegevens op één plek beschikbaar en direct in te zien? Het is geen toekomstmuziek, dankzij Drimpy: een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) die je volledige inzage én de regie over je eigen gezondheid geeft.

“Als je direct inzicht hebt in je financiële situatie, dan moet je dat toch ook kunnen hebben in je gezondheid?”

Onze medische gegevens? Die liggen her en der verspreid over de zorgverleners die we bezoeken. De huisarts, de specialist, de apotheek, de tandarts, noem maar op. Ze beheren allemaal een klein stukje informatie over onze gezondheid. Die stukjes zijn bovendien opgeborgen in systemen die niet direct met elkaar kunnen communiceren. “Je moet dus,” zegt Arnold Breukhoven, directeur en oprichter van Drimpy, “op heel veel verschillende portalen inloggen om een beetje inzicht in je eigen gezondheid en je medische geschiedenis te krijgen. Sterker nog, veel mensen weten niet eens dat dat kan. En het gekke is: we lijken dat normaal te vinden! Maar hoe normaal is het nou eigenlijk? Als we een hypotheekgesprek hebben, dan gaan we daar goed voorbereid heen, met een scherp inzicht in onze financiële situatie. Maar gaan we naar de huisarts dan doen we dat met nul inzicht in ons complete medische dossier. Terwijl dat óók belangrijk is. En zelfs belangrijker, omdat het levensreddend kan zijn.”

Bizarre realiteit

Met Drimpy ontwikkelde Breukhoven een zogenaamde Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO). Breukhoven: “Met één druk op de knop haal je de gegevens van zorgverleners binnen en plaats je die op een persoonlijke website of app. Vergelijk het met het gemak van een bank-app. Je hebt in één keer toegang, in dit geval niet tot je geld, maar tot iets wat niet in geld is uit te drukken: al je medische gegevens.”

Drimpy maakt, zegt Breukhoven enthousiast, in één klap een einde aan wat hij ‘een bizarre realiteit’ noemt. Breukhoven: “Het ís ook bizar! Dat belangrijke medische gegevens nog steeds zo versnipperd zijn opgeslagen en niet gesynchroniseerd zijn binnen systemen, leidt tot de vreemdste taferelen. Medische informatie wordt soms nog per fax van de ene zorgverlener naar de andere zorgverlener verstuurd. Per fax, anno 2022!” En het kan volgens Breukhoven nog gekker. Hij vertelt over de patiënt die verhuisde van het ene ziekenhuis verhuisde naar het andere: “Röntgenfoto’s die in het ene ziekenhuis waren gemaakt, werden op een cd-rom gezet en, door een verpleegkundige op de fiets, afgeleverd bij het andere ziekenhuis.”   

Actuele inzage

Met Drimpy staan alle gegevens overzichtelijk bij elkaar, in de eigen PGO. Breukhoven: “Je kunt besluiten dat ook jouw zorgverleners – of bijvoorbeeld je partner of je mantelzorger – daar toegang tot mogen hebben. Waarbij je zelf bepaalt wat je deelt en wat niet. Kijk, het komt vaak voor dat een behandelaar aan je vraagt: waar heb je allemaal last van, welke medicijnen heb je geslikt, wat is je medische geschiedenis? Los ervan of je wel telkens hetzelfde verhaal wil vertellen, kunnen veel mensen niet direct een compleet antwoord geven. Of ze vergeten zaken omdat ze die niet direct aan een ziektegeschiedenis koppelen: een sportblessure, een reeks bezoeken aan een fysiotherapeut. Als de zorgverlener toestemming heeft om in je PGO te kijken, krijgt hij meteen een actuele inzage in jouw medische geschiedenis en kan hij de behandeling daarop afstemmen. Veel vragen vallen meteen weg. Kloppen de gegevens wel, is er een herhaalonderzoek nodig? Met Drimpy omzeil je veel van die onzekerheden. En je weet nu ook dat je in de toekomst effectiever behandeld kunt worden omdat er direct inzage is in alle behandelingen en onderzoeken die je hebt ondergaan en medicijnen die je hebt geslikt. Zo houd je de regie over je eigen gezondheid en dus over de kwaliteit van je leven.”

Kalm nalezen

Krachtig voordeel van Drimpy is ook de mogelijkheid om informatie rustig na te lezen als je net een gesprek met een arts hebt gehad. “Dat brengt vaak de bodem onder je voeten terug,” zegt Breukhoven. “Want hoe gaan die dingen? Je krijgt een diagnose en achteraf realiseer je je dat je geen idee hebt wat je arts of specialist nou precies allemaal heeft gezegd. Met een druk op de knop kun je het kalm teruglezen in je PGO, of het aan het een ander laten lezen die kan uitleggen wat er nou precies staat.” 

Hoe staat het met de privacy en de veiligheid van al die gegevens? Het ophalen van gegevens en het delen gaat volgens het MedMij-afsprakenstelsel. VWS en ook de NPCF zijn hieraan verbonden. PGO’s zoals die van Drimpy met het MedMij-label hebben bewezen dat zij zich aan alle strikte regels houden. Het MedMij-label is een keurmerk om veilig en betrouwbaar medische gegevens uit te mogen wisselen. Breukhoven: “De omgeving is zelfs zó goed beveiligd dat we met Drimpy als eerste een medisch dossier de grens over konden sturen. Dat was een wereldprimeur.”

Door je gegevens eenvoudig te verzamelen in één overzicht blijf je in regie over jouw eigen gezondheid. Dat lijkt nu misschien onbelangrijk, maar als er iets met je gezondheid is heb je alles bij de hand. Altijd en overal ter wereld.

De PGO is gratis voor alle burgers van Nederland en wordt betaald door VWS. Kijk op drimpy.com