Het is niet voor niks dat zowel het Voedingscentrum als de Hartstichting adviseren om een keer per week (vette) vis te eten. Vis bevat vitaminen, mineralen en eiwit en is dus hartstikke voedzaam. Remke Nehrstede van het Nederland Visbureau vertelt waarom jij dat verse harinkje dus niet moet vergeten.

“Het zijn vooral de visvetzuren die gezond zijn”, vertelt Remke. “Makreel, haring, paling, sprot en zalm zijn voorbeelden van vissen die rijk zijn aan gezonde vetten. Je kunt wel supplementen slikken, maar als je vis eet, krijg je zoveel meer binnen dan alleen Omega 3-vetzuren.” Zo zit er in vette vis onder meer vitamine A, D en B12, jodium, selenium, zink, ijzer en eiwit.

Ondanks dat Nederland aan de Noordzee ligt, waar vissers elke dag het water op gaan om vis voor ons te vangen, eten we massaal te weinig vis. Gemiddeld maar een keer per twee weken, schrijft de Hartstichting. “70 procent van de vis uit de Noordzee wordt geëxporteerd.”

Volgens Remke zijn er veel ongegronde redenen om geen vis te eten. “Het stinkt en is duur. Maar dat klopt niet. Verse vis stinkt niet en met een stukje vette vis krijg je meer voedingsstoffen binnen dan met een stukje kipfilet. Duur is het relatief ook niet.”

En als je besluit om een keer of meerdere keren per week – zoals in het geval van Remke – vis te serveren, kies dan bij voorkeur voor een soort dat rechtstreeks uit onze zee komt. “Een trend is dat we eten wat er in de buurt groeit en bloeit. Bier uit eigen brouwerij, groente uit de moestuin en kaas van de regionale boer. We zouden meer waardering mogen hebben voor het eten uit de Noordzee. Koop lokaal en in het juiste seizoen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoper. En de keuze uit onze zee is zeer divers. De pijlinktvis zwemt inmiddels in grote hoeveelheden in de Noordzee en de eerste ansjovis en tonijn zijn ook gespot in de Nederlandse wateren.”

“Probeer en varieer, want met een zee vol vissen is er een zee aan visrecepten. Daarnaast past vis heel goed in de laatste foodtrends waarbij ‘gezond’ en ‘werelds’ hoog in het vaandel staan. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te maken met vis: van sushi en poké bowls tot couscous met makreel en appel en taco’s met zeeduivel en sriracha mayonaise of springrolls met Hollandse garnalen en rauwkost.”

STREAMER: “De pijlinktvis zwemt inmiddels in de Noordzee”