Veel 55-plussers denken weleens na over hun toekomstige woonsituatie. Maar stappen zetten om hun woonwensen te realiseren, schuiven de meesten nog even voor zich uit, blijkt uit onderzoek van hypotheekverstrekker Florius onder ruim 900 klanten. Vier op de vijf 55-plussers kijkt vooruit, maar slechts 20 procent van deze groep zet ook daadwerkelijk concrete stappen.

De belangrijkste reden om (nog) niet in actie te komen en dromen om te zetten in concrete plannen, is dat de ondervraagden het liefst in de eigen omgeving wil blijven wonen (37%). Daarnaast willen ze hun huidige buitenruimte behouden (33%) en/of voelen zij zich nog te jong om concreet met hun woonplan voor straks aan de slag te gaan (32%). Toch kan het slim zijn  om al vroeg in beweging te komen.. Waarbij je verder kan kijken dan het aanpassen van je woning of te verhuizen naar een gelijkvloers appartement of seniorenwoning.

Samen zelfstandig wonen

Verhuizen naar een andere plek kan heel leuk zijn! Vooral als je ‘out-of-the-verhuisbox’ durft te denken. Er zijn tal van leuke nieuwe initiatieven en woonvormen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de mogelijkheden van een kangoeroe- of mantelzorgwoning. Dichtbij familie, maar toch zelfstandig. Of samen zelfstandig wonen, waarbij je een eigen woning hebt, maar ook de nabijheid van anderen hebt. Voor een gezellig praatje af en toe of om samen dingen te ondernemen. En je buren houden ook nog eens een oogje in het zeil, mocht dat ooit nodig zijn. Wil je samen met gelijkgestemden een complex met zelfstandige woningen laten ontwikkelen? Of een groot oud pand laten verbouwen? Dat kan bijvoorbeeld via een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Een eigentijdse oplossing bij weinig aanbod voor samen zelfstandig wonen.

Florius helpt je graag op weg om jouw woonplan voor straks waar te maken: florius.nl/strakswonen.