In Houten zijn er nu EnergieVoorbeeldWoningen

Mensen die hun woning energiezuinig willen maken, weten vaak niet waar te beginnen. De gemeente Houten helpt bewoners bij de energiebesparing en verduurzaming van de woning. Voor veertig verschillende typen woningen in Houten zijn de mogelijkheden nu in kaart gebracht.

Woning verduurzamen

De insteek van het project, EnergieVoorbeeldWoningen, is om zoveel mogelijk praktische informatie te geven, om zo de drempel voor het energiezuiniger maken van de woning zoveel mogelijk te verlagen. EnergieRijk Houten is een bewonersinitiatief in Houten. “Ik wilde mijn eigen woning energiezuinig en duurzaam maken. Al snel ben ik gaan rondvragen of anderen in de straat hier ook mee aan de slag wilden. Het ging mij vooral om maatregelen voor duurzame energie en isolatie. Vervolgens kwamen daar steeds meer mensen uit de wijk op af,” vertelt initiatiefnemer Katrin Larsen van EnergieRijk Houten.

EnergieRijk Houten

Wat begon als een bewonersinitiatief is uitgegroeid tot een platform dat informeert en ondersteunt bij het verduurzamen van woningen. “Tijdens het maandelijkse EnergieBespaarCafé of een keukentafelgesprek bieden we vanuit EnergieRijk Houten hulp en houvast hoe je kunt beginnen. Als je begint, heb je zoveel vragen. Je weet nog weinig. Het is fijn als je op weg wordt geholpen.”

Dankzij financiering van het lokale duurzaamheidsfonds is er van veertig woningen een adviesrapport gemaakt. Hierin staat hoe je je woning energiezuinig kunt maken en verduurzamen. Heel praktisch en concreet. Deze EnergieVoorbeeldWoningen helpen bewoners om snel inzicht te krijgen wat ze kunnen doen, bijvoorbeeld met isolatie. “Je ziet hoe een buur met een gelijksoortige woning de verduurzaming heeft aangepakt.”

De gemeente Houten ondersteunt actief het EnergieVoorbeeldWoningen-project, vertelt programmamanager Duurzaam, Bregje Tettelaar. “Veel wijken zijn in dezelfde stijl en periode gebouwd. Daardoor is het handig om bij je buren te kijken hoe zij hun woning energiezuinig maken.”

EnergieVoorbeeldWoningen Houten

Koos Kortland is bewoner van de EnergieVoorbeeldWoning aan het Snijdersgilde. De minst ingrijpende maatregel om de woning energiezuinig te maken, was om zonnepanelen op het dak te plaatsen. “Daar hoeft niks voor verbouwd te worden. Daarna wordt het lastiger. Om te weten wat je kunt verbeteren, moet je eerst weten wat er aan isolatie in het dak, de muren etc. zit. Dat is voor een leek best lastig.”

Kortland ziet het als een sport om zijn jaren tachtigwoning zo veel mogelijk energieneutraal te krijgen. “Ik denk een heel eind te komen.” Als eerste heeft hij de kozijnen vervangen en HR+++-glas geplaatst. De gasketel is vervangen door een energiezuinige cv-ketel met warmte-ventilatiepomp. Zijn woning is een van de EnergieVoorbeeldWoningen op de website.”

Meer tips om energie te besparen of groener te leven vind je ook op www.duurzaamhouten.nl.

Of stel je vragen via www.jouwhuisslimmer.nl.

Hoofdfoto door Peter van Wieringen; gemeente Houten.