Om de instroom van vrouwen en jongeren in de GEO-sector te stimuleren, ontwikkelden de betrokken bedrijven de multimediale branchecampagne ‘Maak werk van een schonere wereld’. Werkgevers kunnen zich op het platform presenteren en belangstellenden vinden er makkelijk de ingang naar een baan in de sector. Op de site delen jonge en vrouwelijke werknemers hun ervaringen.

Het initiatief past naadloos in de categorie ‘twee vliegen in één klap’. Wie instapt levert niet alleen een eigen persoonlijke bijdrage aan een schonere wereld, maar krijgt ook uitstekende kansen om zichzelf te ontwikkelen. Vooral vrouwen en jongeren zijn meer dan welkom in de sector. En dat is precies wat het O&O fonds GEO wil bereiken met het initiatief ‘Maak werk van een schonere wereld’.

Nikita, Eerste Monteur bij HVC

“Ja, dit werk is zeker iets voor mij!”

“Ik werk nu twee jaar als Eerste Monteur. Daarvoor was ik nog in opleiding en werkte ik als Tweede Monteur bij HVC. Het verschil tussen Eerste en Tweede Monteur is dat Tweede Monteur voor niveau 2 is en Eerste Monteur voor niveau 3 en hoger. Als Eerste Monteur doe ik allerlei onderhoud en reparaties aan voertuigen. Ook los ik storingen op, maar daar heb ik nu nog wel wat hulp bij nodig.

Het werk is heel afwisselend. We hebben hier verschillende soorten auto’s: vuilniswagens, trekker-opleggers, containerwagens, personenautootjes en nog veel meer. Soms moeten we ook op pad om een collega met pech langs de weg te helpen. Wij zijn onze eigen ANWB. Mijn team bestaat uit een stuk of tien mannen. Ik werk in een heel leuk team en we helpen elkaar met alles, maar het is wel echt een mannenwereld.

Daar wen je gelukkig wel aan. Hoewel ik door iedereen geaccepteerd word, vragen mannelijke collega’s wel eens dingen als: ‘Kun je het wel aan?’ of ‘Is dit werk wel iets voor jou?’. Je moet je als vrouw een beetje bewijzen. Mannen hebben toch ook een andere soort humor. Als ik kom aanlopen, dan grappen ze soms: ‘Ah, shit, daar komt ze.’ Je moet wel een beetje tegen een stootje kunnen.

Ik ben van plan om hier nog wel even te blijven. Vorig jaar heb ik een vast contract gekregen en ik ben nu bezig om mijn APK-papieren te halen. Ik krijg veel kansen om alle papieren te halen die ik wil, dus ik zit hier wel goed.”

Voor meer informatie: www.maakwerkvaneenschonerewereld.nl/vind-jouw-functie