Tijdens deze donkere, koude maanden is het heerlijk wegdromen naar een zonnige zomervakantie in het buitenland. Bij veel mensen blijft het niet bij fantaseren, maar worden er al concrete plannen voor de zomer gemaakt.

Gemiddeld gaan er jaarlijks zo’n 8 op de 10 Nederlanders op vakantie (CBS & ANWB). Veel vakantiegangers vieren hun vakantie in Nederland. Binnen Europa zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje en België populair. Deze landen zijn goed bereikbaar met de auto, hét favoriete vervoermiddel van Nederlanders die in Europa op vakantie gaan. Muziek aan, tijdschriften mee, picknicken bij een Franse aire de repos of een Duitse Rastplatz, en onderweg misschien nog een korte stop bij een dorpje of stadje.

Kamperen onveranderd populair Kamperen is en blijft populair, zo stelt de ANWB. Zo’n één op de vier reizigers kiest voor een kampeervakantie. Campings specialiseren steeds meer om in de behoeften van specifeke groepen te voldoen. Er is daarom tegenwoordig voor ieder wat wils, van familiecampings, natuurcampings, glampings tot 50+ campings. Maar wat voor type kampeerder je ook bent, een ding staat stipt op nummer één als het gaat om de belangrijkste criteria voor het kiezen van een camping: de kwaliteit van de basisvoorzieningen. Als er aan die basisbehoeften is voldaan, kan het grote genieten beginnen. Uit een enquête van GoCamping blijkt dat het ultieme gevoel van vrijheid dat kamperen met zich meebrengt de reden is dat het zo geliefd is. Buiten zijn in de natuur, terug naar de basale dingen van het leven en een vertraging van tijd helpen ons om te ontspannen.

Feiten

  • Dit jaar (2022) koos 43% van de Nederlandse vakantiegangers voor een vakantie in eigen land (ANWB).
  • Eén op de vijf kampeerders in Europa is een Nederlander (ANWB).
  • Gemiddeld kamperen Nederlanders in totaal 31 jaar gedurende hun leven (ANWB).
  • Een vakantie bestaat gemiddeld uit 7 overnachtingen (2019-2020; CBS).
  • Op een vakantiedag geven we gemiddeld rond de 50 euro uit (2019-2020; CBS).