Hoewel vrouwen zich best een beetje willen verdiepen in hun financiële situatie, stelt een derde het toch steeds uit. Zo’n 20% weet gewoon niet hoe ze het moeten aanpakken, blijkt uit onderzoek. Toch willen steeds meer vrouwen iets doen aan hun financiële vrijheid. Waar moet je dan beginnen? Twee stellen vertellen over de gratis training die ze volgden.

‘Weet ik veel wat voor geldtype ik ben’, lacht Stella. ‘Dat was mijn eerste reactie toen mijn vrouw Susan me de e-learning liet zien. Ze wilde dat we samen gingen bekijken hoe we er nu en straks voor staan. Gewoon, omdat we dat allebei niet uit onszelf doen. Dat vond ik wel een fijne gedachte.’

Tegensputteren
‘Stella is heel sociaal en warm. Ze geeft alles weg als anderen het nodig hebben’, vertelt Susan. ‘Zelf zorg ik iets beter voor mezelf dan voor anderen, zeg maar, haha! Maar dat blijft beperkt tot af en toe tegensputteren bij grote uitgaven. Ik heb te weinig verstand van geldzaken om ook het grote plaatje aan te pakken. Totdat een vriendin me wees op deze e-learning. Dat paste wel bij mij, ik moet echt stap voor stap geholpen worden om meer inzicht te krijgen. Anders geef ik snel op. Gelukkig nam Stella het ook serieus en we zijn er samen voor gaan zitten.’

Gevoel klopte niet
‘Leuk, leuk… Nee leuk was het niet. Wel nuttig’, vindt Stella. ‘Want we waren beiden niet echt met geldzaken bezig. Ons gevoel was dat het wel goed zat. Door de e-learning kwamen we erachter dat dat gevoel niet helemaal klopte. We staan nu veel meer stil bij wat er in en uitgaat en hebben meer overzicht gekregen in onze geldzaken van nu en straks. Voor het eerst bouwen we elke maand een klein buffertje op. Ik leef nog wel steeds in het hier en nu, maar heb hierdoor wel meer rust als ik aan de toekomst denk.’

Eye-opener
‘Onze droom is om later een bed&breakfast te openen in Italië. Daarom gingen Susan en ik na de e-learning in gesprek met een pensioenvoorlichter van ABP. De eerste eye-opener was dat we elkaar niet hadden aangemeld als partner. Daardoor hadden we nog geen recht op elkaars partnerpensioen. Verder legde de pensioenvoorlichter uit welke keuzes we hebben, als we onze B&B-droom waar willen maken. Het was af en toe ingewikkeld, maar ik ben blij dat we dat gesprek hebben gehad. Het is fijn om te weten hoe je er voor staat, nu én straks.’

Jolien en Thijs
In een vrouw-man relatie kan de traditionele rolverdeling soms een belangrijke rol spelen in het gebrek aan financiële vrijheid van de vrouw. Jolien en Thijs hebben na het volgen van de e-learning ook meer balans gevonden. ‘Ik ben na de geboorte van onze kinderen veel minder gaan werken’, vertelt Jolien. ‘Thijs is ons hoofdinkomen, zeg maar. Hij regelde ook al onze geldzaken. Samen besloten we dat het slim was om dat meer in balans te brengen.’

Balans
‘Ik kreeg via mijn werkgever de realitycheck aangeboden’, vertelt Thijs. ‘Ik vond het eerst wat vreemd om te lezen over financiële kwetsbaarheid. Tot ik begreep dat het eigenlijk over balans in een relatie ging. Dat Jolien veel minder pensioen opbouwt dan ik, nu ze nog maar twee dagen werkt. En dat ik later bijna twee keer zoveel pensioen ontvang dan zij. Tot die tijd maken we alle financiële keuzes natuurlijk samen. Maar je wilt er niet aan denken hoe ze er bij zit als er onverwacht iets gebeurt zoals een scheiding of als ik ooit kom te overlijden. Sinds we de e-learning hebben gedaan doen we onze geldzaken veel meer samen, dat vind ik fijn. Jolien kijkt toch anders naar geld dan ik. En we hebben ook meer balans gevonden in de verdeling van zorgtaken, omdat ik minder ben gaan werken. Ook dat is winst!’

Reality Check
De website RealityCheck is gemaakt door pensioenfonds ABP en bestaat uit een test, ervaringsverhalen en tips. Daarnaast vind je er een gratis e-learning, een goede start voor iedereen die meer wil weten over zijn of haar geldzaken. De e-learning maakt je bewuster van je eigen situatie en je gedrag, als het om geldzaken gaat. Zo kom je erachter of je gevoel over je financiële zelfstandigheid ook klopt met de werkelijkheid. Je leert er hoe je grip krijgt op je geld, hoe je geldzaken beter kunt regelen en wat je persoonlijke kansen en valkuilen zijn. Al meer dan 50.000 mensen hebben de e-learning van RealityCheck gevolgd. Vanwege het succes is die nu ook gratis voor vrouwen én mannen die niet bij ABP pensioen opbouwen. 
                Bezoek de website voor de check