Een paar dagen geen voedsel, maar enkel groentesappen, kruidenthee en water. Sommige mensen doen regelmatig een sapkuur. Maar waarom kiezen mensen hiervoor en wat doet het precies met je lichaam?

“Tegenwoordig is het best lastig om structureel gezond en puur te eten”, aldus Anne-Claire Spruijt van Frecious. De Gezondheidsraad adviseert minstens 200 gram groenten per dag te eten. Het Voedingscentrum pleit voor 250 gram per dag. Ondertussen eten Nederlandse volwassenen dagelijks gemiddeld slechts 143 gram groenten. “Met groentesappen kun je ervoor zorgen dat je toch voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.”

Met een sapkuur zou je je lichaam weer in balans kunnen brengen. “Mensen zeggen wel dat het lichaam zichzelf reinigt, maar dat is niet zo eenvoudig meer. Je lichaamseigen ontgiftingsorganen raken behoorlijk overvraagd. Dagelijks krijgen we een onophoudelijke stroom aan belastende stoffen binnen.”

Volgens Anne-Claire geef je je lichaam een waardevolle combinatie van rust en belangrijke nutriënten als je gaat detoxen. “Je krijgt meer energie, een beter huid, sterkere nagels en je slaap verbetert.”

Lees je wel goed in als je besluit een sapkuur te gaan doen. Het is belangrijk om niet cold turkey van vast voedsel over te stappen naar sappen. Met de juiste voorbereidingen voorkom je klachten en cravings.

‘Mensen zeggen wel dat het lichaam zichzelf reinigt, maar dat is niet zo eenvoudig’