interview met Angela Hordijk en Marketing Manager Video Collaboration en Joost Jetten, Head of Enterprise Benelux Logitech

Wat is dé trend qua thuiswerken?

“Je ziet een cultuuromslag, kenniswerkers gaan alleen nog maar functioneel naar kantoor, ze zijn gewend geraakt aan de flexibiliteit van het thuiswerken. Je bent productiever en efficiënter aan het werk. De grootste verandering is de groei van videoconferenties. Dat is een fenomeen dat niet meer verdwijnt. Vóór corona moest je mensen pushen om de camera aan te zetten, nu is dat heel gewoon.”

Wat is positief veranderd?

Er is sprake van een upgrading van de thuiswerkplek, met meer oog voor ergonomie, comfort en bovenal voor samenwerken op afstand. Voor een prettige online meeting heb je goede beeld- en geluidkwaliteit nodig. Niet iedereen heeft een aparte werkkamer thuis, maar met actieve ruisonderdrukking zorg je voor goed geluid en met een goede webcam heb je hoogwaardig beeld.”

Zijn er ook risico’s?

“Thuiswerken gaat niet alleen om de zorg voor een goede werkplek. Er zit ook een mentaal aspect aan hybride werken. Het gevaar van online vergaderen is een overload aan meetings. Thuiswerken zorgt voor vrijheid, maar vraagt ook om veiligheid en vertrouwen. Als je het goed organiseert verbetert het de werk-privébalans. Dat vraagt als organisatie om duidelijke thuiswerkspelregels. Als manager moet je alert zijn op een te grote werkdruk van je medewerkers. Juist omdat je elkaar minder ziet, vraagt dat extra aandacht.”