Klachten en ziekten ontstaan vooral door onze leefstijl. Denk aan stress, verkeerde voeding, alcohol, medicijngebruik, overgewicht, te weinig beweging. De voortekenen tonen zich al in een vroeg stadium in je lichaam. Je bloed, maar ook je ontlasting, bevat ontzettend veel gezondheidsinformatie. Door deze preventief uitgebreid te onderzoeken weet je hoe gezond je écht bent en waar jij aan moet werken om zo lang mogelijk gezond te blijven.

Worden er afwijkingen ontdekt die op gezondheidsrisico’s duiden, dan kun je die, mits je er tijdig bij bent, meestal eenvoudig met simpele leefstijlaanpassingen in de kiem smoren. Zo voorkom je dat een ongezonde leefstijl zich ontwikkelt tot serieuze gezondheidsproblemen. “Dit geeft de bekende credo’s ‘meten is weten’ en ‘voorkomen is beter dan genezen’ meer kracht en onderbouwing. Dit is de manier om gezond oud te worden,” aldus Mischa Kremer van Perfect Health.

Gezondheidsinformatie uit bloed en ontlasting

Uit je bloed halen we de meeste gezondheidsinformatie. Loop je gezondheidsrisico’s (zoals op hart- en vaatziekten, diabetes); hoe functioneren je belangrijkste lichaamsprocessen en organen (zoals hart, lever en nieren); heb je tekorten aan belangrijke vitaminen en mineralen (zoals vitamine D, B11, B12 en ijzer); zijn er ontstekingen gaande? Hoe werkt je immuunsysteem? Allemaal cruciale vragen waarop het antwoord zo enorm belangrijk is om te weten of je in de basis wel gezond bent en welke aandacht jouw lichaam in het bijzonder om vraagt, om zo lang mogelijk gezond te blijven. “Het is dan ook raar dat we deze waardes niet standaard preventief meten, maar wel 1 x per jaar onze auto APK moeten laten keuren. Dit terwijl we weten dat onze leefstijl een enorme verstorende impact kan hebben op deze waardes. Het risico tot verstoringen is dus dagelijks aanwezig.”

“Het is raar dat we onze gezondheid niet preventief checken, maar de auto wel jaarlijks een APK geven.”

Je darmen zijn je ‘tweede brein’

Het beste is om een bloed- én darmonderzoek te combineren, voor een goed totaalbeeld. “Het is makkelijk af te nemen en je hebt meteen heel veel informatie. Het is geen complexe diagnostiek. De kosten zijn laag,” aldus Kremer. “Je bloed- en ontlastingswaarden kun je uitlezen, net als het oliepeil en de boordcomputer van je auto. Het levert allerhande preventieve gezondheidsinformatie op. Zo hou je de regie over je gezondheid.”

Drs. Mischa Kremer CEO Perfect Health

Wat veel mensen niet beseffen, is dat je darmen voor een groot deel je gezondheid bepalen, vertelt Kremer. “De darmen doen veel meer dan je stoelgang en spijsvertering. Je immuniteit wordt voor 80% verzorgd vanuit je darmen. Ze sturen andere delen en functies van je lichaam aan, en worden daarom ook wel je ‘tweede brein’ genoemd.” Voor de darmen geldt nog sterker dat leefstijlfactoren verstoringen kunnen veroorzaken. “Je kunt hier helemaal niets van merken, maar het risico schuilt erin dat zich wel een klacht of ziekte kan gaan ontwikkelen.”

Ervaar je wel darmklachten? Dan weet je zeker dat er verstoringen zijn. “Daarom is het zo belangrijk ook inzicht te krijgen in je darmgezondheid, preventief en zeker bij klachten. Net zoals we veel algemene gezondheidsinformatie halen uit bloed, halen we specifieke gezondheidsinformatie over je darmen uit ontlasting. We vinden het belangrijk dat dit besef er gaat komen hoe waardevol dit is voor je gezondheid,” aldus Mischa Kremer.

Preventief onderzoek

“De sleutel tot gezond oud worden is vroegdiagnostiek, niet laatdiagnostiek. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter,” benadrukt Kremer. “Een huisarts is niet bezig met preventie en de middelen die je kunt inzetten, zoals voedingsstoffen. Hoe eerder je afwijkingen in het vizier krijgt hoe makkelijker deze aan te pakken zijn. En dat is nu juist de focus en aanpak bij preventief onderzoek. Bij Perfect Health kijken we waar en hoe iemand zijn gezondheid kan verbeteren en op een natuurlijke manier, zonder medicatie, gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen. Met een verandering van je leefstijl en met waar nodig een aanvulling met voedingssupplementen kun je gezondheidsrisico’s bijsturen en de gezondheid ondersteunen. Daarmee kun je de toekomst verder vooruitschuiven en gezonder oud worden.”

Nu tijdelijk 10% korting op onze Health Checks met code: Preventie