Volvo Cars heeft een van de meest ambitieuze klimaatplannen in de auto-industrie. Het doel is om de CO2-voetafdruk per auto met 40 procent te verkleinen tussen 2018 en 2025. Tegen 2040 wil Volvo een klimaatneutraal bedrijf zijn. Een belangrijke stap hierin is de keuze voor fossielvrij staal.

Volvo Cars is voor dit doel de samenwerking aangegaan met staalproducent SSAB en HYBRIT, de eerste fossielvrije staalproductietechnologie ter wereld, gebaseerd op fossielvrije elektriciteit en waterstof. Als onderdeel van de samenwerking krijgt Volvo vanaf 2026 als eerste autofabrikant de beschikking over deze staalsoort, gemaakt van ijzer met verlaagd waterstofgehalte.

Groen staal is naar verwachting zo’n 20 à 30 procent duurder dan traditioneel, fossiel staal. Internationaal hoofd inkoop Kerstin Enochsson van Volvo Cars verwacht niet dat dit grote invloed zal hebben op de verkoopprijs van de modellen. “Staal is kostentechnisch gelimiteerd. Slechts 20 procent van de productiekosten bestaat uit grondstoffen. Om duurzaamheidsredenen willen we sowieso de hoeveelheid grondstof verminderen.”

Duurzame inkoopketen

“We gebruiken steeds meer gerecycled materiaal voor de productie, zodat we minder ruwe grondstoffen hoeven toe te passen bij de productie,” vertelt Enochsson. Bij de inkoop van grondstoffen, bijvoorbeeld de kobalt voor de batterijen van de elektrische auto’s, wordt gebruikgemaakt van blockchain technologie om de herkomst en duurzaamheid van de hele inkoopketen te garanderen en ervoor te zorgen dat de mineralen niet afkomstig zijn van mijnen in conflictgebieden.

De Volvo C40 Recharge

Per 2025 moet de helft van alle Volvo-verkopen een volledig elektrisch model zijn. De Volvo XC40 Recharge P8 is Volvo’s eerste volledig elektrische auto en onlangs is de Volvo de C40 Recharge onthuld. Recharge is de overkoepelende naam voor Volvo-modellen met een plug-in hybride of volledig elektrische aandrijflijn. In samenwerking met Joulz wil Volvo Car Nederland de transitie naar elektrisch rijden versnellen. Bij de aanschaf van een geëlektrificeerde Volvo verzorgt Joulz het proces voor aanschaf, installatie en onderhoud van de laadpaal thuis.