Voor velen is de naam Volvo verbonden met veiligheid. Minder bekend is misschien dat het merk een van de meest ambitieuze klimaatplannen in de industrie realiseert. Deze strategie vertaalt zich ook naar de lokale markten die werk maken van duurzaamheid. Zo krijgen het pand en het parkeerterrein van Volvo Car Nederland in Beesd een duurzame update met de installatie van ruim 5.000 zonnepanelen en 113 nieuwe oplaadpunten. 

Het doel van Volvo is om in 2040 volledig klimaatneutraal te opereren. Deze doelstelling vraagt dat naast de lokale markten ook de retailorganisaties in de wereld gaan verduurzamen. Volvo werkt hiertoe samen met enkele van ‘s werelds grootste technologiebedrijven en met haar zusterbedrijven binnen de Volvo Car Group. De industrie verandert, en Volvo wil in die verandering vooropgaan.

Twee fasen

De installatie van de zonnepanelen in Beesd is uitgevoerd door SolarComfort met maar liefst 5.392 zonnepanelen op alle geschikte dakvlakken van het kantoor en het magazijn met een totaal vermogen van 1,79 MW. De installatie is in twee fasen gerealiseerd. Voorafgaand aan de installatie zijn alle panelen uitvoerig getest op kwaliteit en eventuele haarscheurtjes, om zodoende een optimale werking te kunnen garanderen en vroegtijdige degradatie van prestaties en rendement te voorkomen.

Solar Carports

In de tweede fase is het parkeerterrein voorzien van zogenoemde Solar Carports. Deze speciaal voor Volvo ontworpen carports creëren extra oppervlakte die maximaal benut is voor de plaatsing van zonnepanelen. Elke carport is voorzien van een oplaadpunt, zodat de opgewekte zonne-energie direct kan worden benut om de batterij van een elektrische auto op te laden. De 113 nieuwe laadpunten op het parkeerterrein zijn onlangs opgeleverd door leverancier en partner Joulz. Ook het straatwerk is opgeknapt en opnieuw geasfalteerd.

Totale opbrengst

De totale opbrengst van de zonnepanelen bij Volvo Car Nederland bedraagt maar liefst 1,6 GWh per jaar. Ter illustratie: dit is voldoende om de batterij van een volledig elektrische Volvo XC40 Recharge 22.857 keer op te laden, waarmee 9,7 miljoen emissievrije kilometers kunnen worden afgelegd. “Ik ben trots op het vele werk dat op het dak van ons pand en op het parkeerterrein is verricht. Het is het resultaat van een mooie samenwerking met onze partners SolarComfort en Joulz,” zegt Herrik van der Gaag, Managing Director bij Volvo Car Nederland.

Grote veranderingen

Met de ingebruikneming van de zonnepanelen en oplaadpunten geeft Volvo blijk van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en ambities voor de komende periode. Van der Gaag vervolgt: “We bereiden ons verder voor om een duurzame bijdrage te leveren aan de grote veranderingen die de komende jaren plaatsvinden bij Volvo, zoals de overgang naar een uitsluitend elektrisch modellengamma in 2030 en volledige klimaatneutraliteit in 2040. En dat doen we uiteraard niet alleen, maar samen met onze retailers.” 

Gerecyclede en/of natuurlijke grondstoffen
De komende jaren introduceert Volvo Cars een compleet nieuwe generatie volledig elektrische modellen. Omstreeks 2030 wil het merk alleen nog volledig elektrische modellen aanbieden – allemaal vrij van leder. Om auto’s volledig ledervrij te produceren, is Volvo Cars hard op zoek naar hoogwaardige en duurzame materialen ter vervanging van de vele nu nog gangbare materialen.

Op de CES-techbeurs in Los Angeles in januari jl. presenteerde Volvo de Concept Recharge, een nieuwe aërodynamische SUV met een CO2-voetafdruk over de hele levenscyclus van minder dan 10 ton per auto, indien opgeladen met 100% klimaatneutrale energie. De auto bevat veel biobased en gerecyclede materialen. In Europa bereikte Volvo in 2021 een gemiddelde CO2-uitstoot uitstoot van 109,5 g/km, vergeleken met de wettelijke doelstelling voor dezelfde periode van 132,5 g/km.

Hergebruik van batterijen
Volvo Cars recycleerde vorig jaar 95% van het productieafval. Het gaat hierbij onder meer om 176.000 ton staal, waardoor er bijna 640.000 ton minder CO2 werd uitgestoten. Daarnaast worden gebruikte batterijpakketten van bijvoorbeeld plug-in hybrides zo goed mogelijk hergebruikt. Een actueel voorbeeld is de samenwerking met BatteryLoop, een bedrijf binnen de Zweedse Stena Recycling Group, dat batterijen uit de automobielindustrie hergebruikt voor energieopslag van zonne-energie waarmee vervolgens auto’s en fietsen kunnen worden opgeladen. 


Ook de samenwerking met Northvolt op het gebied van batterijcellen is essentieel voor de strategische ambities van Volvo op het gebied van elektrificatie. De twee bedrijven kozen het Zweedse Göteborg voor een nieuwe fabriek, die in 2025 een potentiële jaarlijkse productiecapaciteit voor batterijcellen tot 50 GWh zal hebben. Dit levert duurzame batterijen voor ongeveer een half miljoen auto’s per jaar op.

Opvoeren capaciteit
Op dit moment voert Volvo Cars de capaciteit op voor zijn volledige elektrische voertuigen, de XC40 en C40, met inbegrip van de toeleverings- en assemblagecapaciteit voor de fabrieken in Gent en Taizhou (China). De opvoering zal stapsgewijs worden uitgevoerd naar een jaarlijkse productie van minstens 150 duizend auto’s na de zomer van 2022.

“We bereiden ons verder voor om een duurzame bijdrage te leveren aan de grote veranderingen die de komende jaren plaatsvinden bij Volvo.”

De ambities van Volvo voor 2025-2040

Tot 2025:

  • 40% vermindering van CO2-voetafdruk over de gehele levenscyclus per auto vanaf 2018;
  • 25% van het materiaal in nieuwe Volvo’s van gerecyclede/natuurlijke grondstoffen;
  • 25% van staal in nieuwe auto’s gerecycled;
  • 40% van aluminium in nieuwe auto’s gerecycled;
  • 50% van verkoop volledig elektrische auto’s.

Tegen 2030:  uitsluitend volledig elektrische auto’s produceren/verkopen.

Tegen 2040:  volledig circulair produceren, ook door toeleveranciers van materialen en grondstoffen.

Kijk voor meer info op: https://www.volvocars.com/nl/v/sustainability/highlights