Sportvissen is altijd al populair geweest, maar het aantal recreatieve vissers kent de laatste jaren een ongekende groei. Een opvallende ontwikkeling is dat steeds meer vrouwen ‘hooked’ raken aan het vissen. Een op de vier sportvissers is vrouw. Een andere trend is ‘streetfishing’, dat vijftien jaar geleden onder studenten in Parijs is begonnen en wereldwijd in opmars is.

De populariteit van Streetfishing is goed verklaarbaar. In vrijwel elke Nederlandse stad is het water nooit ver weg, je vist voor de deur. Het kost weinig tijd en je hebt weinig nodig qua uitrusting. Het is jong en hip. En het belangrijkste: je kunt midden in de stad vissen op baars, snoek en snoekbaars. Nederlandse steden trekken als een magneet liefhebbers uit Europa en in september vindt in Zwolle het eerste WK streetfishing plaats. Nederland is sowieso een populaire visbestemming. 

Hobby

In de coronajaren hebben veel mensen het sportvissen ontdekt of weer opgepakt. Het ledenaantal van Sportvisserij Nederland is in twee jaar tijd met 120.000 leden toegenomen. Daaronder opvallend veel vrouwen. In 2020 hebben volgens onderzoek 470.000 vrouwen van 15 jaar of ouder één of meer keer gevist. In 2017 waren dat er nog minder dan 300.000. Nederland telt dus in totaal bijna 2 miljoen sportvissers en heeft daarmee in Europa na de vier Scandinavische landen procentueel de meeste sportvissers (ruim 10 procent van de bevolking). Voor de meeste mensen is het vissen een hobby. Bijna de helft vist incidenteel, tot 6 keer per jaar. De fanatieke sportvisser (10%) is elke week of zelfs twee keer in de week langs de kant van of op het water te vinden.

Leren vissen

Als je wilt leren vissen, kun je het beste op zoek gaan naar iemand die al jaren vist, om zo de kneepjes van het vak te leren, zoals het onthaken en inwerpen. Dat leer je niet van filmpjes op internet of een boek. Het is handig dat iemand het eerst voordoet. Hetzelfde geldt voor het weten op welke plek je moet gaan vissen (en welke juist niet). En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je alsnog nieuwe kennis opdoen via de website vissendoejezo.nl van Sportvisserij Nederland. Hier vind je handige uitleg, tips & trics, video’s, instructies, montages en meer.

In september vindt in Zwolle het eerste WK streetfishing plaats.