Voedingssupplementen zijn vooral bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Als je gezond bent en gevarieerd genoeg eet, voorziet je dieet al in de behoefte aan vitamines en mineralen. Heb je een gehaast leven, dan kun je met het slikken van voedingssupplementen tekorten vermijden.

Sommige groepen hebben sowieso extra voedingsstoffen nodig, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur, vitamine D en ijzer), jonge kinderen en mensen met een donkere huid (vitamine D). Vanaf je vijftigste jaar moet je extra vitamine D slikken om je botten en spieren sterk te houden. Vitamine D bevordert de opname van calcium, een bouwsteen van je botten. Naast vitamine D is dagelijks minstens 30 minuten bewegen net zo belangrijk voor sterke gewrichten.

Vegetariërs en veganisten hebben extra eiwit nodig. Via plantaardig eiwitten krijg je minder aminozuren binnen dan bij een dieet met dierlijke eiwitten. De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht, maar voor vegetariërs en veganisten is die hoeveelheid respectievelijk 1,0 gram en 1,08 gram per kilo lichaamsgewicht (bron: Voedingscentrum).

Vitaminen en mineralen

Te veel is nooit goed. Dat advies dat geldt voor vrijwel alles van wat je eet en gebruikt. Bij supplementen geldt dat bijvoorbeeld voor de inname van vitamine A en van vitamine B6, maar ook voor magnesium. Als je meer inneemt dan je lichaam nodig heeft, kan dit je gezondheid schaden. Daarom adviseert het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine of mineraal te nemen. Check daarom altijd de informatie op het etiket of laat je adviseren door een voedingsdeskundige, zodat je niet overdrijft.

Bij het kopen van voedingssupplementen via internet is het zaak dat je weet van wie je supplementen koopt. Het beste kun je je supplementen (online) kopen of bestellen via een regulier Nederlands bedrijf met een fysieke winkel. Deze valt met zijn producten onder het toezicht van de De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarmee voorkom je dat je supplementen koopt met ongewenste stoffen of te hoge doseringen.