Bewoners met woningen zonder of onvoldoende vloerisolatie worden extra hard geraakt door de hoge gasprijs. Zelfs én vooral als ze vloerverwarming hebben. Een groot deel van de opgewekte warmte gaat verloren aan de grond en buitenomgeving. Bij vloerverwarming is de onderkant van de vloer, boven de kruipruimte, warmer dan de temperatuur in de woonkamer. Dit blijkt uit praktijkonderzoek van TONZON bij woningen met vloerverwarming.

De hoge energieprijzen houden veel huiseigenaren wakker. De thermostaat twee graden lager zetten en korter douchen levert tussen de 5 en 10 procent besparing op van het gasverbruik. Het is lang niet genoeg om de snelle stijging de energierekening bij te houden. Je huis verduurzamen is niet alleen gunstig voor je energierekening, maar het kan ook zorgen ook voor een veel hoger wooncomfort. Verduurzaming van je huis begint met de onderdelen zonder isolatie. Op plekken dichtbij de warmtebron behaal je sneller en makkelijker winst: aan de achterkant van de radiator (met radiatorfolie op de radiator) en bij benedenwoningen met vloerverwarming in de kruipruimte onder de vloer. “De vloer is een dominante factor in de afkoeling en bij onnodig warmteverlies. Vaak staan mensen daar niet bij stil. Als je het warmteverlies tegenhoudt, wordt je vloer warmer en zit je zo op 35 tot 40 procent besparing van je gasverbruik.” Milieu Centraal adviseert bij vloerverwarming een isolatiewaarde Rc = 5,0 m2K/W. Standaard voor nieuwbouwwoningen is nu nog een norm van Rc = 3,7 m2K/W.

Vloerverwarming

Veel kruipruimtes onder bestaande woningen en gebouwen in Nederland worden nodeloos opgewarmd. Afgelopen winter heeft TONZON vier woningen met vloerverwarming bezocht: twee zonder en twee mét vloerisolatie. De buitentemperatuur was die dag 6 graden Celsius. Met warmtebeelden werden de temperaturen gemeten van de woonkamer en de kruipruimte. De onderkant van de twee niet geïsoleerde vloeren blijken warmer dan de woonkamer zelf. Hierdoor gaat een groot deel van de verwarming verloren. “De onderkant van de vloer straalt de warmte met groot vermogen naar de bodem van de kruipruimte en de nog koudere funderingsmuren,” vertelt directeur Ton Willemsen van TONZON. “Uiteindelijk verwarmt de warmte die via de vloer verloren gaat, de omgeving rondom het huis.” De techniek rondom vloerverwarming zorgt voor een extra hoge energierekening, constateert Willemsen. Dit heeft ook te maken met de manier van verwarmen. Bij een radiator is een ruimte snel verwarmd. Bij een vloerverwarming staat de thermostaat dag en nacht op vrijwel dezelfde temperatuur, omdat het anders te lang duurt voordat de woonkamer weer op temperatuur is. “Dat verklaart ook waarom bewoners met vloerverwarming vaak extra hard worden geraakt door de hoge gasprijs.”

Lengte stookseizoen

Bij energiebesparende maatregelen wordt vaak als eerste het dak geïsoleerd. “In de berekeningen van de regelgever scoort dat heel goed, maar als bewoner merk je daar weinig van in je woonkamer,” constateert Willemsen. Eerst de vloer aanpakken is veel logischer. Zeker nu de thermostaat in veel huishoudens deze winter omlaag blijft en mensen alleen nog de woonkamer verwarmen. Kiezen voor vloerisolatie scheelt niet alleen in de stookkosten, maar ook in je wooncomfort en de kwaliteit van het leefklimaat in huis. “Hoe minder je verwarmt, des te relevanter vloerisolatie is. Een koude woonkamervloer is vochtiger en ongezonder. Schimmel en huismijt voelen zich thuis bij vocht en vermenigvuldigen zich, waardoor je een grotere kans hebt op luchtweginfecties en eczeem.”

Met de innovatieve Thermoskussens van TONZON tegen de onderkant van de vloer zitten de bewoners er warm bij en wordt de lucht van de kruipruimtes droog. Het gecombineerde effect van de warme vloer en de drogere lucht is dat schimmel en huismijt zich veel minder thuis voelen en dus minder snel vermenigvuldigen. Het verkort bovendien de lengte van het stookseizoen. “Met goede vloerisolatie trekt de kou trekt niet op langs je benen, waardoor je bij een lage binnentemperatuur het toch comfortabel hebt. Hierdoor wordt de periode dat de thermostaat aan moet, aanzienlijk korter.”

Instructiefilmpjes

Door de hoge gasprijzen is de terugverdientijd drie keer zo snel. De kosten voor vloerisolatie zijn in ongeveer drie jaar tijd eruit. Een groot voordeel van de Thermoskussens van TONZON is dat bewoners de isolatie ook zelf kunnen aanbrengen. “Je kunt het zelf doen, we hebben allemaal instructiefilmpjes op YouTube staan.” Willemsen ziet een soort ‘doe het zelf’-klusrevival. “Veel van onze eerste klanten isoleerden in de jaren ’80 zelf hun woning met TONZON Vloerisolatie. Die ervaring wordt nu hergebruikt voor hun kinderen.”