Bij het ouder worden verminderen de spierkracht en balans. Dit vergroot het risico op een valpartij in en rond het huis. Een aantal aanpassingen aan het huis vergroten de veiligheid.

Vanaf een leeftijd van rond de zeventig neemt de kans op een valongeluk fors toe. De aantallen zijn hoog: In 2018 vonden naar schatting 133.000 SEH-bezoeken plaats bij ouderen vanaf 65 jaar in verband met letsel door een valongeval. In 81% van de ongelukken betrof het een val in huis, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Na een val kan een oudere vaak niet langer op zichzelf wonen en dat verdriet wil je het liefst voorkomen.

Zelf maatregelen treffen

Een ongeluk wordt vaak veroorzaakt door een futiliteit: een losliggend snoer, een tegel die scheefligt of een trap met onvoldoende steun. Vaak kan de veiligheid in huis met een beperkt budget en eenvoudige maatregelen worden verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat woningaanpassingen het aantal valincidenten met 30 tot 40% kunnen terugbrengen.

Als familie kunt u de meeste oplossingen vaak al zelf treffen. Denk aan het vastmaken en goed wegwerken van kabels en snoeren, maar ook automatische verlichting en droogloopmatjes met antislip-laag.

Bouwkundige aanpassingen

De meest risicovolle plekken voor ouderen zijn de trap, badkamer en toilet. Op deze plekken ontkomt u niet aan bouwkundige aanpassingen om de veiligheid te waarborgen. Voor een huis met meerdere verdiepingen moet er met extra zorg gekeken worden naar een goede en kwalitatieve trap.

Een traprenovatie kan dan een oplossing zijn. Niet alleen voorzie je je trap van een nieuw uiterlijk. Houd daarbij goed in de gaten of de toplaag kras- en slijtvast is en dat er een antislip-laag in verwerkt zit. Hiermee voorkom je plotselinge uitglijders die vaak oorzaak nummer 1 zijn van een valpartij. Ook een stevige en veilige trapleuning en/of balustrade is essentieel om maximale veiligheid te waarborgen.

Ongeveer een op de drie mensen van 65 jaar of ouder valt minimaal één keer per jaar. In ruim twee derde van de gevallen moeten ouderen zich in de nasleep van de val medisch laten behandelen (bron: VeiligheidNL).