Nergens in Europa liggen zoveel prachtige kunststeden zo dicht bij elkaar als in Vlaanderen. Bovendien zijn deze steden — we hebben het over Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen — minder overlopen toeristische bestemmingen. Je kunt er dus nog in alle rust erfgoed en cultuur van wereldniveau opsnuiven. De ‘zomerdeals’ maken een (trein)trip nu extra aantrekkelijk.

De Renaissance en de Bourgondische tijd gaven de Vlaamse kunststeden hun unieke aura binnen Europa. De ontelbare erfgoedsites die je vandaag de dag op elke hoek vindt, getuigen van die glorietijd. De steden waren een magneet voor kunstenaars en edellieden, denkers en vernieuwers. Dit voel je in iedere stad. Door de ligging en gemeenschappelijke geschiedenis zijn de steden sterk verbonden, maar elke Vlaamse kunststad heeft ook zo haar eigen DNA. Voor elk wat wils dus.

Welke stad kies jij?

Ideale bestemmingen dus om dit jaar in alle rust naartoe te gaan. De afgelopen jaren zetten deze steden al sterk in op persoonlijke ervaringen en dat is wat de cultuurliefhebber anno nu zoekt: ademruimte en erfgoed met allure. Raadpleeg voor de speciale ‘zomerdeals’ de website van de stad.

1. Antwerpen, van barok tot mode

De Vlaamse meester Peter Paul Rubens is voor Antwerpen wat Gaudi is voor Barcelona. Je kunt er niet omheen. Zijn barokke stijl en visie hebben het aanzien en karakter van Antwerpen en haar inwoners voorgoed beïnvloed. Niet voor niets is een van de meest prestigieuze mode-academies ter wereld hier gehuisvest. Bezoek het Rubenshuis dat zijn illustere bewoner bijna weer tot leven roept. In de Antwerpse kathedraal vind je vier werken van Rubens. En ontdek kunst van wereldniveau in sfeervolle huismusea als het Snijders&Rockoxhuis en het Museum Mayer van den Bergh.

TIP! In september (her)opent het MoMu (modemuseum). Vanaf het openingsweekend van 4 en 5 september t/m januari 2022 is er een line-up van tentoonstellingen en activiteiten, met als overkoepelend thema: bewuste en duurzame mode.

Bezoek snel www.visitantwerpen.be

2. Brugge, werelderfgoed-beter-best

Het architecturaal erfgoed, het authentieke middeleeuwse stadsweefsel én het feit dat Brugge de ‘geboorteplaats’ van de Vlaamse primitieven is, waren redenen genoeg voor UNESCO om Brugge het label ‘Werelderfgoedstad’ te bezorgen. En het mooie is: er zijn nog tal van verborgen plekjes te ontdekken. Overal in de stad kun je genieten van heerlijke streekbieren en -producten in de lokale bars en restaurants. Ontdek een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen, het Sint-Janshospitaal, en pak een concert mee in het prachtige hedendaagse concertgebouw.

TIP! Nog tot 24 oktober vormt Brugge opnieuw het decor voor Triënnale Brugge, een uniek kunstentraject waar dertien nationale en internationale kunstenaars en architecten hun installaties aan het grote publiek voorstellen.

Bezoek snel www.visitbruges.be

3. Gent, goddelijk relaxed

Gent bruist, maar is tegelijkertijd ook heel relaxed. Dankzij de vele natuur in en rond de stad, kun je haast overal in de schaduw van een boom of langs het water tot rust komen. Eenmaal uitgerust ben je klaar voor de Gentse big city vibes. Start met het vele erfgoed dat Gent te bieden heeft, zoals het Gravensteen, de burcht die je terugvoert naar de riddercultuur van de 12de eeuw. De dag in stijl afsluiten? Wandel dan in de avondschemering langs de prachtig verlichte gebouwen en monumenten van Gent en ervaar zelf wat deze stad zo goddelijk relaxed maakt.

TIP! Met behulp van een augmented reality-bril kan je in de crypte van de kathedraal diep in het verleden reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal beleven alsof je er zelf bij bent.

Bezoek snel www.visitgent.be

4. Leuven, levendige studentenstad

Leuven is een van de oudste en de meeste gerenommeerde universiteitssteden van Europa. Knappe koppen zoals Vesalius, Erasmus en Mercator verbleven in deze stad. De voortdurende stroom aan nieuw talent en studenten zorgt ervoor dat deze pittoreske stad zo innovatief en levendig is. Het stadhuis is dé trots van Leuven. Door de uitzonderlijke gevel is het een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Net buiten het stadscentrum is de Abdij van Park niet te missen.

TIP! Loop de gerestaureerde Sint-Pieterskerk binnen en bewonder het meesterwerk van Dieric Bouts, ‘Het Laatste Avondmaal’. Met de digitale beleving van de mixed reality bril ga je terug naar het Leuven van de jaren 1400.

Bezoek snel www.visitleuven.be

5. Mechelen, klinkend genoegen

Van alle Vlaamse kunststeden is Mechelen waarschijnlijk het best bewaarde geheim. Deze vriendelijke, wandelbare stad vol met erfgoedschatten, beleefde haar glorietijd  in de 15de en 16de eeuw. Voor Bourgondische en vroeg-Habsburgse vorsten was Mechelen een belangrijk politiek en cultureel knooppunt, maar ook een pedagogisch centrum waar generaties prinsen en prinsessen hun kindertijd doorbrachten. Start in het Museum Hof van Busleyden met een unieke verzameling van Besloten Hofjes. Of beleef de Vlaamse beiaardcultuur van wel heel dichtbij in de Sint-Romboutstoren.

TIP! Wil je in alle rust 32 topwerken van Belgische kunstenaars uit de periode 1880-1950 bewonderen? Boek dan ‘Het Kunstuur’, art museum in de Heilige Geestkapel (tegenover de Sint-Romboutstoren). De tweede tentoonstelling van ‘Het Kunstuur’ loopt tot 30 september 2021.

Bezoek snel www.visitmechelen.be

Een treint(r)ip tot slot

Als duurzame reiziger laat je de auto natuurlijk thuis en kies je voor het gemak en comfort van de trein. Het landschap glijdt aan je ogen voorbij, je droomt lekker even weg en je bent er zo! Boek je treinticket naar de Vlaamse kunststeden via NS International, www.nsinternational.com. Zoek, boek en relax!