Vacuüm Isolatie Panelen: duurzaam en brandveilig

VIP Isolutions (isolatieoplossingen in Vacuüm Isolatie-Panelen) is de leverancier van vacuüm isolatiepanelen voor de bouw. VIP Isolutions heeft kennis, kunde en expertise in huis om bij iedere toepassing het maximale resultaat te realiseren, zowel technisch als financieel.

De oorsprong van de Vacuüm Isolatie Panelen (VIP) is in de ruimtevaart, bij de NASA. Vanwege de unieke eigenschappen zijn de VIP-panelen in gebruik geraakt in de bouw, het transport en het witgoed. VIP-isolatie is van ‘nature based’ onbrandbaar en ultralicht materiaal, gewonnen uit silica. VIP-isolatie heeft zich al zo’n 20 jaar bewezen in de Alpen en Scandinavië, maar is relatief onbekend in de Nederlandse bouw. Het materiaal geeft een sterk isolerend vermogen ten opzichte van traditionele isolatiematerialen en neemt daardoor veel minder volume in. Daarnaast is de levensduur langer dan bij traditionele isolatiematerialen, met zo’n 25 tot 30 jaar nagenoeg geen isolatieverlies.

Renovatieprojecten

Door de klimaatdoelen van Parijs is de focus op isolatie versterkt. Bestaande woningvoorraad moet toekomstbestendiger gemaakt worden. Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) is sinds 1 januari 2021 de norm. Inkoop op m2-prijs alleen zorgt voor verkeerde keuzes. De bouw laat kansen liggen door zich onvoldoende te informeren over nieuwe mogelijkheden, met betere kwaliteiten en efficiëntie. Beleidsmakers, opdrachtgevers en architecten moeten meer onderaan de streep gaan denken. Bij de primaire keuzes worden zaken als duurzaamheid, minder transport, geen afval- en minder werkuren onvoldoende meegenomen. VIP-isolatie heeft een hoge brandveiligheid, in tegenstelling als bijvoorbeeld het purschuim in spouwmuren, en is het eenvoudig te monteren. VIP-isolatie wordt veel toegepast bij renovatieprojecten, ook omdat het samen met nieuwe buitenbeplating als een sandwich van buitenaf kan worden aangebracht.

Isolatiewaarde

Omdat het soortelijk gewicht laag is en de isolatiewaarde een factor drie tot vier hoger ligt dan traditionele isolatiematerialen, neemt VIP weinig ruimte in. Het materiaal voldoet aan alle kwaliteitseisen die in de bouw en aan isolatie worden gesteld. Bovendien is het materiaal volledig recyclebaar. Daarmee is het een ideaal materiaal voor de isolatie van bestaande kantoren en woningen. De energielabels kunnen gemakkelijk worden gehaald, zonder ingrijpende verbouwingen. Je kunt het toepassen in de gehele schil van een gebouw, voor binnen maar zeker ook de buitenisolatie.

VIP het grootste isolerende vermogen heeft ten opzichte van alle traditionele bouwmaterialen, met een Lambda-waarde van λ 0,007. Er is dus geringe dikte voor nodig om een optimale isolatie te behalen, met alle voordelen van dien.

Voor meer informatie over de mogelijkheden bezoek de website.