Vindt u het lastig om over het levenseinde te praten? Het opstellen van wilsverklaringen biedt inzicht, rust én een mooie kans om over het levenseinde te praten met uw arts en naasten. Zo schept u nu al duidelijkheid over wat u later wel en niet wilt. Dat is belangrijk voor als u dat zelf niet meer kunt zeggen.

Alles weten over wilsverklaringen?

Volg dan op 2, 4 of 6 oktober de digitale lezing van de NVVE. Of kom op 7 oktober naar een informatiepunt bij u in de buurt. Onze website staat bomvol informatie die u verder kan helpen. Ook kunt u hier wilsverklaringen bestellen of downloaden.

Hoezo heb ik een wilsverklaring nodig?

We horen best vaak: “Waarom zou ik schriftelijke wilsverklaringen opstellen? Ik kan toch gewoon zeggen wat ik wel of niet wil?” Dat klopt niet helemaal. Er kan zich een situatie voordoen waarin u zelf niet meer kunt zeggen wat u wilt. Bijvoorbeeld als u in coma raakt of lijdt aan dementie.

Welke wilsverklaringen zijn er eigenlijk?

In een schriftelijk euthanasieverzoek geeft u aan in welke omstandigheden u voor euthanasie in aanmerking wenst te komen, en waarom. In een behandelverbod schrijft u op welke medische behandelingen u in bepaalde situaties niet meer wilt. En met de medische volmacht geeft u aan wie er namens u medische beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt.

Waar leg ik wilsverklaringen vast?

Met alleen een wilsverklaring opstellen en ondertekenen bent u er nog niet. Ook uw (huis)arts moet deze opnemen in het medisch dossier. Veel mensen leggen hun levenseinde-wensen vast in een levenstestament. Maar het is de arts, niet de notaris, die van uw wensen af moet weten. Het levenstestament regelt met name de financiële en persoonlijke zaken voor als u dat zelf niet meer kunt.

Praat met uw huisarts en uw naasten

Over uw wensen spreken met uw huisarts is een must, zeker als u – ooit – euthanasie zou willen. Uw arts is namelijk niet verplicht om u te helpen. Het is ook belangrijk om uw partner, kinderen, familie te vertellen hoe u over het levenseinde denkt. Het geeft hen tijd om aan uw wensen te wennen en u kunt ook uitleggen waarom u er zo over denkt. Elke dag is een mooi moment om erover te beginnen.

Meer informatie op : nvve.nl/wilsverklaringen