De techniek om op afstand gezamenlijk aan een project te werken en online te vergaderen is er al langer. Door de coronapandemie hebben organisaties de technologie nu ook massaal omarmd en de voordelen van hybride werken – een mix van thuis en op kantoor werken – ontdekt.

Cijfers van het CBS maken onomstotelijk duidelijk dat thuiswerken in de loop der tijd populairder is geworden. Inmiddels werken ruim vier op de tien werknemers deels thuis, een trend die in coronatijd is versterkt. Veel werknemers willen niet anders meer, blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair.

Het hybride werken

Het hybride werken biedt vele voordelen, voor werknemer en werkgever. Als werknemer word je niet afgeleid door de drukte van de kantooromgeving , waardoor je je maximaal kunt concentreren en je productiviteit (en daarmee de bedrijfsomzet) stijgt. Het verbetert de werk-privébalans, waardoor het ziekteverzuim daalt. Bovendien heb je geen reistijd, waardoor je minder filestress ervaart en een bijdrage levert aan de CO2-reductie..

Kantoren worden steeds meer aan de nieuwe situatie aangepast em ingericht op laagdrempelige sociale interactie: huiskamerachtige, offline plekken waar je elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen overleggen. Tegelijkertijd worden er meer en meer stilteruimtes gecreëerd, waar werknemers zich kunnen afzonderen om geconcentreerd te kunnen werken.

Op afstand werken

De technologische mogelijkheden om hybride te werken zijn al langer beschikbaar.

Hierdoor kun je efficiënt overleggen met collega’s of als team op afstand met elkaar samenwerken. Door de voortschrijdende digitalisering is hybride werken technologisch immers uitstekend mogelijk. De hoeveelheid online tools, applicaties en software is vrijwel onuitputtelijk. Microsoft Teams, WebEx, Zoom en Google Meet zijn niet meer weg te denken online vergader- en samenwerktechnologieën. Chatten, mailen, videobellen, online conferencen, van alles is mogelijk. Softwareontwikkelaars spelen in op de trend met steeds weer slimmere devices en diensten die speciaal zijn ontwikkeld voor het hybride werken. Het aantal producten, platforms en services om hybride te kunnen werken, neemt bijna dagelijks toe.

Blijvertje

Het is dan ook niet voor niets dat in een onderzoek van de KvK bijna drie op de tien ondernemers aangaven blijvend in te zetten op hybride werken. Dit is overigens niet alleen in Nederland het geval. Zo liet Twitter-baas Jack Dorsey al eens weten dat de Twitter-werknemers ‘forever’ kunnen thuiswerken. Hybride werken is dus een blijvertje. Vanwege de talloze voordelen die het werknemer én werkgever biedt, maar zeker ook vanwege de vele ondersteunende technologieën en services (zoals device-as-a-service), die organisaties in staat stelt om slim te werken. Hybride werken is kortom here to stay.