Seks is iets wat je samen beleeft. Maar als je als man te snel klaarkomt, maakt het plezier al snel plaats voor schaamte en frustratie. Behandelen is goed mogelijk. “Dus maak van je hart geen moordkuil. Zoek hulp.”

‘Je bent zogezegd amper binnen of het is alweer voorbij.’

“Ik laat op een congres wel eens een foto zien van het Nederlands elftal,” zegt medisch seksuoloog en mannenarts dr. Bert-Jan de Boer van Mannenkliniek de Boer in Bilthoven. “Dan vraag ik: wie van deze mannen komt te snel klaar? Je kunt het niet aan ze zien, maar reken maar dat er eentje tussen zit. Eén op de tien mannen heeft bij seks last van een te vroege zaadlozing, bij twee tot vijf procent is het een aangeboren probleem.” Schaamte en frustratie over het ontbreken van controle maken van iets dat ontspannen en leuk moet zijn een kwellende opgave.” De Boer: “Ik heb cliënten die met smoesjes geslachtsgemeenschap of zelfs het aanknopen van relaties uit de weg gaan. En ik zie verder goede huwelijken toch wankelen omdat in bed mensen niet meer samen kunnen genieten.”

Betere seks

Gemiddeld komt de man na penetratie in drie à vijf minuten klaar. Bij een te snelle zaadlozing ligt dat altijd onder de minuut. De Boer: “Je bent zogezegd amper binnen of het is alweer voorbij.” Het gebrek aan controle kan door omstandigheden of door een aandoening komen, denk bijvoorbeeld aan een ontsteking van de prostaat. “Maar het kan dus ook aanleg zijn,” zegt De Boer. “Er is een te snelle snelweg tussen seksueel orgaan en hersenen, je komt te snel klaar door een te snelle prikkel, soms zelfs al vóór de penetratie.” Laat je niet meeslepen door faalangst en schaamte. De Boer: “Het overkomt je, je kunt er niets aan doen, dus maak van je hart geen moordkuil. Zoek hulp.” Praten lucht al enorm op, is zijn ervaring. De oplossing daarna varieert van simpele trucjes tot medicijnen als het probleem is aangeboren. De Boer: “Ik zeg vaak tegen cliënten: ‘Ik ga jullie helpen de seks weer beter te maken’. Inmiddels heb ik al zoveel mensen gerustgesteld en verlichting geboden, dat raakt me nog steeds. Te snel klaarkomen mag en moet geen taboe zijn.”

Voor meer informatie bezoek de website