Steeds meer steden en gemeenten besparen kosten door de inzet van slimme en duurzame afvalbakken. Door slimme afvaloplossingen te leasen kunnen ze, ook als er even geen budget is, direct de strijd aanbinden met het zwerfafval

Dat er een aanhoudende vraag is naar de lease van zijn slimme afvalbakken verbaast Theo Kik, managing director van Mr. Fill, niet. Kik: “Zeker in corona-tijd hebben heel veel gemeenten last van zwerfafval. Omdat budgetten een jaar van tevoren moeten zijn geregeld, is er vaak geen geld om daar direct op te anticiperen.” De oplossing ervoor is misschien wel even slim als het product. “Door slimme afvalbakken te leasen,” zegt Kik, “kun je ook zonder budget direct de strijd aanbinden met het zwerfafval. Met een vast bedrag per maand zijn alle kosten gedekt én heb je meteen een kostenbesparing die hoger is dan het leasebedrag ”

Hightech antwoord

Kik noemt zwerfafval een wereldwijd probleem: “Dat het een aanslag is op het milieu is overduidelijk, maar het opruimen en verwerken kost ook handenvol geld. In een stad als Amsterdam moet je soms in één straat tot wel vijf keer per dag de afvalbakken legen.” Het hightech antwoord daarop is de Ultra Fill, een slimme afvalbak met een ingebouwde elektrische pers op zonne-energie. Kik: “Door het afval samen te persen, creëer je meer volume per afvalbak, je kunt er tot wel vijf keer meer afval in kwijt dan in een gewone afvalbak.” De voordelen daarvan verklaren volgens Kik het wereldwijde succes van Mr. Fill: “Je hebt veel minder tot geen zwerfafval meer, en je hoeft ook minder afvalbakken in de openbare ruimte te plaatsen.”

75% besparen

Bijzonder is de optie van een Sensor Fill. Daarmee geeft de afvalbak zelf via het mobiele netwerk op het ‘Smart City Manager’-platform een seintje dat de container bijna vol is. “Zo hoef je niet alleen minder te legen,” zegt Kik, “je weet ook precies wannéér je moet legen. Minder autobewegingen dus, en weer een besparing op de CO2-uitstoot. Uiteindelijk kun je als stad of gemeente tot 75% op afvalinzameling besparen.”   

Mr. Fill heeft voor steden en gemeenten een lease-aanbieding vanaf € 89,- per maand. Kijk ook op www.mr-fill.com.