In de transitie naar een circulaire economie zien we steeds meer ambities en vindingrijke oplossingen vanuit het bedrijfsleven. Zo streeft het internationale verpakkingsbedrijf DS Smith naar 100% hergebruik  in 2030. Golfkarton leent zich hier bij uitstek voor. Het is een van nature circulair product, niet gemaakt van fossiele grondstoffen, en dus bij uitstek geschikt als duurzame verpakking. Nu verdwijnt nog bijna de helft van het verpakkingsmateriaal in de reguliere afvalstroom, maar dat percentage neemt gestaag af.

DS Smith legt de lat hoog. “Onze verantwoordelijkheid is vastgelegd in onze ‘Now & Next’ duurzaamheidsstrategie. In 2023 willen we 100% herbruikbare of recyclebare verpakkingen fabriceren. In 2030 moeten al onze verpakkingen voor 100% gerecycled of hergebruikt worden.” Een ander belangrijk doel: “In 2025 willen we een alternatief hebben voor 1 miljard stuks ‘one way’-plastic verpakkingen,” vertelt Philip Bautil, DS Smith Managing Director Benelux, met trots.

Marktleider

Momenteel is de vraag naar papier en kunststof explosief gestegen, onder meer doordat consumenten sinds de coronacrisis steeds meer online kopen. “Mensen hebben tijdens corona ontdekt hoe makkelijk het is. Dat gaat blijven.” Het e-commercekanaal heeft een belangrijke keerzijde. “In de retail en supermarkt worden verpakkingsmaterialen standaard gescheiden ingezameld. Hierdoor is het voor recyclers makkelijker om de grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken. In huishoudens komt slechts een gedeelte van alle recyclebare verpakkingen terug in de keten, met name plastics blijken lastig. ” DS Smith heeft zich als marktleider op het gebied van duurzame verpakkingen tot doel gesteld om dat te veranderen.

Principes voor circulair ontwerp

Zo introduceerde DS Smith onlangs haar Circulaire Design Principles. Hiermee wil DS Smith bijdragen aan de verduurzaming van verpakkingen door zichzelf en haar afnemers een set duurzame regels op te leggen. “Het is onze taak in de circulaire economie dat het voor mensen duidelijker wordt wat kan worden hergebruikt en om te zorgen dat er geen recyclebaar verpakkingsmateriaal verloren gaat. Met deze principes van circulair ontwerp zorgen we ervoor dat verpakkingen duurzamer worden. Dat is onze core business.” Hij vervolgt: “Golfkarton is een heel mooi product. Je hebt heel veel producten die je kunt recyclen, maar dan wordt het een minderwaardig product. Voor golfkarton geldt dat niet, van een doos maak je een nieuwe doos. Het behoudt dezelfde functie.”

Supply cyclce

“Om het closed loop-model waar DS Smith voor staat dichterbij te brengen, werkt het bedrijf samen met (lokale) overheden en de eigen klanten. “De supply cycle is zo sterk als de zwakste schakel. Duurzaamheid is ook zoveel mogelijk mensen betrekken bij de circulaire economie. Met lokale overheden werken we samen om het terugwinnen van de verpakkingen zo veel mogelijk te vergroten.” DS Smith doet dat bijvoorbeeld door de jonge generatie bij te brengen wat het betekent om circulair te leven. Een voorbeeld in Nederland is een video voor KlasseTV. “Het educatieve is voor ons een belangrijke taak en een van de doelstellingen van onze duurzaamheidsstrategie.”

Monomateriaal

Er is nog veel te winnen, stelt Bautil. “Steeds meer klanten onderkennen dat we toonaangevend zijn voor de industrie. We hebben een streefdoel om alleen nog maar recyclebare producten te leveren. Veel verpakkingen bestaan uit multimateriaal. Denk aan dozen met piepschuim of airbags. Door in te zetten op monomateriaal, met name uit papiervezels, willen we het voor de eindconsument zo duidelijk en makkelijk mogelijk maken om hun steentje bij te dragen aan de ‘closed loop’.”

De essentie van een circulaire mindset is samenwerken en kennisdeling, benadrukt Bautil: “Met onze nieuwe ‘Design Metrics’-tool laten onze designteams aan klanten zien hoe onze verpakkingen scoren op het gebied van circulariteit en zo kunnen bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen. Ons doel is om voor klanten een duurzamer alternatief te presenteren. Het leukst is het als de designers van DS Smith worden uitgedaagd door de klanten om een nog betere en duurzame verpakking te maken.”

>> Lees meer over de ‘Now & Next’ Duurzaamheidsstrategie op www.dssmith.com/duurzaamheid.