Boeren, seizoenarbeiders, en middelgrote en kleine bedrijven uit armere landen maar vooral Afrika worden extra hard geraakt door de coronacrisis. Het gaat rap de verkeerde kant op, constateert Joost Oorthuizen, CEO van IDH, Initiatief Duurzame Handel. Dat terwijl er de laatste jaren positieve trends waren, die zijn ingezet door duurzame, eerlijke voedsel- en landbouwketens. 

De berichten over de economische gevolgen van Covid-19 zijn zorgwekkend, vind ook Oorthuizen. “De impact op het platteland van Afrika en India is heftig. Oxfam becijfert dat een half miljard mensen terugvalt in de armoede. Je ziet veel logistieke consequenties, vanwege de lockdowns. En het wordt lastig om aan krediet te komen. Banken worden nog conservatiever in hun leengedrag.”

Publiek-private samenwerking

“Er is veel energie in eerlijke ketens en publiek-private samenwerking gestoken. Er zijn langdurige relaties aangegaan. Daardoor kunnen we crisissen beter opvangen. Vroeger waren veel markten zogenoemde spot markets, waarbij je koopt via tussenhandelaren. “

In twintig jaar tijd is in allerlei ketens een relatie aangegaan van boer tot afnemer, stelt hij. “Niet alleen vanwege eerlijkheid, geen kinderarbeid in je cacao of chemicaliën in je bananen, maar ook omdat supermarkten vanwege voedselkwaliteit willen weten waar producten vandaan komen.”  Als voorbeeld noemt Oorthuizen de cacaoketen: “We weten van welke coöperaties in West-Afrika het komt en wat de relaties zijn tussen de bedrijven die met hen zakendoen. Allerlei voorzieningen, zoals financiering, helpt de cacaoboeren door de crisis te loodsen.”

Leefbaar inkomen

De afgelopen jaren heeft een bewustwording naar gezonder voedsel laten zien. Aan de sociale kant vindt een vergelijkbare trend plaats, met concepten als ‘leefbaar inkomen’ voor een boer en een ‘leefbaar loon’ voor een arbeider. “Dat zijn concepten die de laatste twee jaar geaccepteerd zijn geworden. Eerst was dat niet bespreekbaar en had iedereen het over minimuminkomen.”

“Er zal veel moeten gebeuren om de zwaar getroffen landen te helpen. Samenwerking is hierin cruciaal, net als de opgebouwde handelsrelaties en te blijven investeren,” benadrukt Oorthuizen. “De crisis biedt kansen om de regels van de internationale handel te verbeteren, zodat duurzaamheid en ‘fair play’ niet langer ondermijnd kunnen worden.”

IDH is een organisatie die zich onder andere inzet voor een eerlijk inkomen voor boeren en duurzame productieketens. Voor meer informatie klik hier