Het Hilversumse bedrijf SODAQ weet precies hoe het beter en duurzamer moet in de relatief jonge wereld van het ‘Internet of Things’. Visie en passie leveren unieke producten op én een leiderschapsrol op een markt die explosief groeit.

“Niet alleen ons product is duurzaam, het is ook onze uitdrukkelijke missie om er de wereld duurzamer mee te maken.”

De grootste generator van data, dat is het Internet of Things (IoT). De ‘dingen’ die wereldwijd via het web communiceren doen dat steeds vaker met ‘sensing & tracking’-producten van een Nederlands bedrijf, SODAQ. Het b2b-bedrijf uit Hilversum speelt een leiderschapsrol in de relatieve jonge IoT-wereld. “De sector kent een explosieve groei,” vertelt ceo Ollie Smeenk. “Daarin kom je als bedrijf alleen bovendrijven met een scherpe visie en passie. En met een jarenlange ervaring.” Alles komt voorbeeldig samen in TRACK. De nieuwe productlijn is, zegt Smeenk, het vlaggenschip van zijn bedrijf. 

Duurzaamheidsmissie

Stip op de horizon is voor SODAQ een batterijloze wereld. De sensing & tracking-producten van SODAQ, gevoed met alternatieve energiebronnen (waaronder zonne-energie), blinken ook uit in een zeer laag energieverbruik. Smeenk: “Concreet voorbeeld van zo’n product is de zonnecel-tracker waarin een supercondensator zit die zich oneindig vaak kan opladen. Gekoppeld aan bijvoorbeeld een container geeft de tracker elk kwartier de locatie door, maar ook info over temperatuur en schokken die de container tijdens het hele logistieke proces ondergaat. Als bedrijf krijg je zo op een zeer duurzame wijze data waar je direct op kunt anticiperen.” Internationale klant Bayer die zaden vervoert over de hele wereld, weet dankzij de SODAQ-trackers altijd de exacte locatie van haar containers. Smeenk: “Met die data kun je makkelijker bepalen hoeveel containers je op een bepaalde plek nodig hebt om een levering te garanderen. Uiteindelijk leidt dat tot minder containers wat weer een positieve impact heeft op het milieu. Niet alleen ons product is duurzaam, het is ook onze uitdrukkelijke missie om er de wereld duurzamer mee te maken.”

Lange levensloop

Naast het excelleren in laag stroomverbruik en het toepassen van alternatieve energiebronnen en alternatieve behuizingsvormen (bijvoorbeeld gerecycled plastic) neemt SODAQ een unieke positie in met de bijna vanzelfsprekende keuze voor een lange levensduur. Smeenk: “De technologie bij smartphones is erop gericht dat je na twee jaar een nieuwe koopt. Wij zetten juist in op het tegenovergestelde: een CO2-neutraal gefabriceerd duurzaam product met een oneindige levensduur.”    

Voor meer informatie bezoek de website