In Nederland is huidkanker de meest voorkomende kankersoort. Jaarlijks krijgen maar liefst 77.000 mensen de diagnose. Een goede bescherming van de huid kan een hoop narigheid voorkomen, weet dermatoloog Marianne Crijns. Ze deelt daarom namens het Huidfonds haar belangrijkste adviezen.

1. Smeer je in

“Smeer je gezicht, handen, lippen en oren vanaf april een half uur voordat je de zon ingaat in met factor 30. Ga je naar buiten? Herhaal dit ritueel dan om de twee uur. Ook als je al bruin bent. Sommigen denken dat ze met een bruine huid beter beschermd zijn, maar dat is een fabeltje. Elk beetje zon geeft schade. En gebruik genoeg zonnebrandcrème. Veel mensen gebruiken te weinig. De richtlijn is een theelepel voor het gezicht en zo’n vijf á zes theelepels voor het lichaam.”

2. Kleed je aan

“Het is verstandig om je niet alleen met zonnebrandcrème, maar ook met kleding tegen de zon te weren: draag kleren, een pet of zonnehoed en een zonnebril.”

3. Vermijd de zon

“Wij zeggen altijd: smeren, kleren, weren. Vermijd de zon tussen twaalf en drie ‘s middags. Bakken zou ik zeker niet doen. Zelf lees ik graag een boek op een stretcher in de schaduw. Zelfs onder de parasol ben je maar half beschermd. En het is ook een fabeltje dat je in de schaduw niet bruin wordt. We moeten af van het idee dat een gebruinde huid een gezonde huid is.”

4. Maak dagelijks een wandeling

“We krijgen in Nederland in principe allemaal genoeg vitamine D binnen. Wil je zeker weten dat je genoeg binnenkrijgt, maak dan ’s ochtends voor tien uur een wandeling van tien minuten. Of maak een wandeling als je lunchpauze hebt.”

5. Doe regelmatig aan zelfinspectie

“Ik ben erg van de zelfinspectie en geloof dat je vaak zelf redelijk goed in de gaten hebt of iets wel of niet in de haak is. Vertrouw je het niet, houd het in de gaten en laat iemand uit de familie meekijken.”

6. Ga bij twijfel naar de dokter

“Ga bij glanzende, rood of roze plekjes die groeien, bloeden, jeuken en niet of slecht genezen of veranderende moedervlekken naar een dokter of dermatoloog. Wacht niet te lang. Hoe eerder we erbij zijn, hoe beter de prognose. Dat is belangrijk want twee van de drie vormen van huidkanker kunnen uitzaaien en zijn zelfs dodelijk.”

7. Maak overzichtsfoto’s

“Soms is het moeilijk om plekjes te vergelijken. Maak daarom een paar overzichtsfoto’s van je lichaam. Handig voor jezelf en voor de arts die later eventuele plekjes moet controleren.”

Kijk voor meer informatie op Hoezietjehuiderechtuit.nl.