Bij Knauf Insulation zit duurzaamheid in het DNA. Met de ‘For A Better World’-strategie zet het bedrijf nog een tandje bij: slimme isolatie en services voor een betere wereld – nu en in de toekomst.

Inzetten op duurzaamheid? Bij Knauf Insulation is dat altijd al de kern van het ondernemen geweest. ‘Met onze isolatieoplossingen bespaar je energie én verlaag je de CO2-uitstoot,’ zegt senior product manager Eugenio Vosman. ‘Naast milieuvriendelijkheid van gebouwen willen we mensen ook een veilige en gezonde werkplek bieden. We proberen altijd vernieuwingen aan te brengen in onze producten die net even anders zijn dan de standaard in de markt.’ Vosman vat het samen in de drie kernbegrippen waarin Knauf Insulation excelleert. Challenge. Create. Care. ‘We dagen traditionele denkwijzen uit, ontwikkelen innovatieve isolatiesystemen en dragen zorg voor de mensen die onze producten maken en ermee werken én, uiteindelijk, voor een betere wereld.’ Die laatste ambitie is de logische naamgever van de nieuwe duurzaamheidsstrategie van Knauf Insulation: ‘For A Better World’.

Natuurlijke grondstoffen

Knauf Insulation levert in Nederland een geselecteerd gamma van de beste isolatiematerialen voor uiteenlopende toepassingen. Vosman: ‘Van glaswol voor de isolatie van scheidingswanden tot spouwmuurisolatie, dakisolatie en de prefab houtskeletbouw. Plus de universele steenwol isolatieplaat Rock4All die je voor allerlei isolatieklussen kunt inzetten.’ Veertien jaar geleden introduceerde Knauf Insulation de ECOSE Technology, een duurzame binder in de minerale wol van het isolatiemateriaal. Vosman: ‘Oude bindmiddelen worden gemaakt op basis van fossiele grondstoffen. Bij ECOSE Technology maken we gebruik van honderd procent natuurlijk grondstoffen die snel hernieuwbaar zijn. De productie van Ecose Technology vergt zeventig procent minder energie. Het heeft ook belangrijke voordelen voor de mensen die ermee werken: het voelt zachter aan, je kunt het eenvoudiger verwerken, het is stofarm, het jeukt niet en het geeft ook geen vieze geur af.’ Komt bij dat isolatie met ECOSE Technology het hoogste Eurofins gold certificaat heeft voor binnenluchtkwaliteit en dat ook tot zeker vijftig jaar na installatie de uitzonderlijke eigenschappen gelijk blijven. Ook zijn de producten van Knauf Insulation DECLARE Red List Free gecertificeerd. Zo is 100% zeker dat er  geen schadelijke stoffen in isolatie met Ecose zitten.

Stappenplan duurzame productie

Verdere duurzame initiatieven bij Knauf Insulation? Vosman: ‘We hebben net het traject voor Zero to Carbon opgezet. 2050 wordt genoemd als jaartal voor nul uitstoot, maar wij proberen het te versnellen en het al in 2045 voor elkaar te krijgen. En voor 2025 werken we toe naar meer circulariteit. We vinden manieren om grondstoffen en hulpbronnen te gebruiken met een minimale impact op het milieu, dat is ons commitment, net als het voornemen om vanaf 2025 helemaal géén afval maar naar de stort te sturen.’ Geen loze woorden, benadrukt Vosman. ‘Vorig jaar starten we in onze thuisbasis Visé het eerste recyclingprogramma voor isolatiemateriaal van sloopwerkzaamheden. Dat willen we uitbreiden naar minstens vijf omringende landen. Er komen nieuwe verpakkingen die eenvoudiger recyclebaar zijn door gebruik van minder inkt en een palletretoursysteem.’

benieuwd naar de mogelijkheden van Knauf? bezoek de website.