Bij het verduurzamen van de woning is het belangrijk dat je de isolatie van de vloer meeneemt bij de plannen. Zeker nu de thermostaat in veel huishoudens op 19°C of lager staat. De kosten zijn te overzien. Met de laagdrempelige financiering van het Nationaal Warmtefonds is de verduurzaming ook voor mensen met een beperkt budget haalbaar.

De top-3 van redenen om te verduurzamen, staat besparen op de energierekening op 1. Minder gasverbruik en een bijdrage aan het klimaat volgen op 2 en 3. Een aangenamer, gezond woonklimaat wordt relatief weinig genoemd, maar is één van de belangrijke winstpunten van een goed geïsoleerde woning.

Opwarmen woonkamer

“De vloer is dominant in het comfort in huis, daar leef je op. Warme lucht stijgt, waardoor je extra veel warmte in de woonkamer moet pompen om de warmte ook bij je voeten, onderaan de vloer, te krijgen,” vertelt Ton Willemsen van TONZON. Hoe beter de vloerisolatie, des te warmer de vloer wordt en hoe sneller deze op temperatuur is. Milieu Centraal adviseert een waarde van tenminste Rc=5,0 m²K/W voor de isolatie van vloeren met vloerverwarming. Bij vloeren zonder vloerverwarming zorgt goede vloerisolatie eveneens voor een lagere energierekening en een fijner binnenklimaat in de woonkamer. Je stookt automatisch minder. “Met je thermostaat op 19°C, in plaats van 21°C, is het al comfortabel in huis.”

Huisstofmijt

Met de kachel laag gaat de luchtvochtigheid in de woning vaak juist omhoog. Daarmee creëer je een ideale omgeving voor huisstofmijt en schimmels. Goede ventilatie is belangrijk, maar kan vochtproblemen bij koude oppervlakken niet voorkomen. Vloerisolatie is goed voor het wooncomfort en de gezondheid van het binnenmilieu. Dit laatste vanwege de huisstofmijt. Deze gedijt goed in een vochtige omgeving en op stoffige plaatsen, zoals onder de bank. “Daarmee voorkom je vocht en schimmelproblemen.” Met goede vloerisolatie koelt de vloer onder de bank minder snel af dan de lucht in de kamer, wanneer de thermostaat op de nachtstand gaat. “Met onze isolatiekussens onder de vloer wordt het dan zelfs het warmste plekje in de kamer. Dat betekent dat het daar droger wordt. Met een zeer goede vloerisolatie, met een Rc-waarde van tenminste 5,0 m²K/W, blijft de relatieve vochtigheid (RV) onder de zitbank onder de kritische grens voor huisstofmijten (RV = 65%) zit. Tijdens een afkoelingsfase komt deze zelfs onder de 55%. Bij een controlemeting onder de zitbank bij een woning uit 1981 wordt de kritische grens voor huisstofmijten wel permanent overschreden. Bij de betreffende woning uit 1981 is bij de bouw dubbelglas en mechanische ventilatie toegepast maar geen vloerisolatie. “Het is eens te meer een bevestiging van het belang van vloerisolatie, zélfs als je al andere maatregelen hebt getroffen om je huis te verduurzamen.”