De spaarrentes stijgen weer, maar Nederlandse banken blijven achter bij het verhogen van de rentevergoedingen. Wie actief op zoek gaat, ontdekt dat het loont om het spaargeld elders te stallen.

Bigbank is al ruim tien jaar in Nederland actief, en altijd in de top qua spaarrentes. De Nederlandse huisbanken – ABN AMRO, ING en Rabobank – zijn meer terughoudend als het om rentes op spaargeld gaat.

“Nederlandse spaarders zijn over het algemeen trouw aan hun bank. Ze komen niet in beweging om op zoek te gaan naar een hogere rente. Ook niet in de periode dat de rente nul of negatief was. Het is slapend geld. Zolang rekeninghouders hun geld laten staan, dwing je de bank niet om hun rentetarieven te verhogen,” vertelt Sietse Hermans, hoofd deposito’s bij Bigbank.

Extra hoge rente bij deposito’s

De rente van Bigbank is over het algemeen fors hoger dan de spaartarieven van Nederlandse banken. Op een flexspaarrekening van Bigbank ontvang je momenteel 1,3% rente. Bij depositosparen kan de spaarrente oplopen tot 3,2%, als je je geld voor een periode van 5 jaar vastzet.

Nog hogere rentes liggen zelfs in het verschiet. “De ECB heeft al een aantal keren de rente verhoogd. De verwachting is dat de rente komend jaar verder zal stijgen. Iets waar Bigbank in mee zal gaan.” Het verschil met de spaarrente van Nederlandse banken is opmerkelijk.

Ook hier speelt de spaarzaamheid en trouw van Nederlandse spaarders een rol. “Voor Nederlandse banken is ‘vrij opneembaar spaargeld’ zo een redelijk vast bedrag. Vaak staat het geld gewoon tien jaar lang onaangeroerd op de flexibele spaarrekening. Spaarders zijn zich onvoldoende bewust dat een veel hogere spaarrente kunnen krijgen. Maar daar moet je wel actief op zoek gaan.”

Naast een hogere spaarrente is ook de betrouwbaarheid van een bank belangrijk. “Bigbank is een bank met een traditioneel bedrijfsmodel met een hoog eigen vermogen en laag risico. Estland is bovendien lid van de Europese Unie en de Eurozone. Je spaargeld bij Bigbank valt daardoor onder het Europese depositogarantiestelsel. Hierdoor is spaargeld tot een bedrag van € 100.000 gegarandeerd.”

Bij Bigbank spaar je met rentes vanaf 1,3%.
Kijk voor de actuele spaarrentes op Bigbank