Een goede nachtrust is de basis voor het leveren van topprestaties. Daarom beschikken de sporters van TeamNL tijdens de Olympische en Paralympische Winterspelen in Beijing over een eigen matras en kussen met drukverlagende eigenschappen, zodat spieren in de nacht optimaal kunnen herstellen.

Zeker wanneer het er echt op aankomt, benadrukt Carl Verheijen, Chef de Mission van TeamNL afgelopen Winterspelen: “Sporters werken vier of soms wel acht jaar toe naar dit ene moment. Ze wilden pieken in Beijing. Bij NOC*NSF is ons er alles aan gelegen om hen optimaal te  ondersteunen door er onder andere voor te zorgen dat alle randvoorwaarden kloppen. De producten, kennis en expertise van M line zorgden ervoor dat we op het gebied van rust het  maximale eruit konden halen bij de Winterspelen. Datzelfde geldt straks ongetwijfeld ook voor onze Paralympische ploeg.”

Ook de topsporters zelf onderstrepen dat. Voor profvoetbalster Shanice van de Sanden bijvoorbeeld – met de Leeuwinnen actief bij de Zomerspelen van Tokio -maakt een goede nachtrust het verschil tussen winnen of verliezen. “Ik haal alles uit mijn nachtrust, zodat ik overdag goed scoor”, vertelt ze. “Voor ik mijn huidige matras kreeg sliep ik op een oud matras waarvan ik het merk niet eens meer weet, maar sinds ik me heb verdiept in slaap en goede bedden is er een wereld voor me opengegaan. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk slaap is om een wedstrijd te winnen, naast goed eten en trainen natuurlijk. Fysiek is het nodig om je spieren te herstellen. Maar ook mentaal maakt het een groot verschil. Als je slecht slaapt ben je mentaal sneller uitgeput. Je kunt jezelf er dan niet meer toe zetten als het zwaar wordt. Als topsporter is het belangrijk om door te kunnen zetten.”

Doorgaans slaapt Van de Sanden dan ook zeker negen á tien uur, zodat haar spieren zich goed kunnen herstellen na de vele trainingen. Vlak voor een belangrijke wedstrijd komt daar meestal nog een dutje bij. “Sommige wedstrijden beginnen bijvoorbeeld pas om negen uur ’s avonds. Kort daarvoor doe ik dan een powernap van anderhalf uur. Dat zijn echt cruciale momenten. Als ik dan wakker word, kijk ik mijn kamergenote aan en dan voelen we allebei dat we helemaal in onze focus zitten. Door dat slaapje voel ik me zo scherp in mijn koppie! Dat zie je terug in mijn prestaties.”

Belangrijk dus, dat onze sporters ook op het moment suprême toegang hebben tot goede nachtrust. Pieter-Bas Stehmann, Algemeen Directeur van M line: “Veel sporters uit de Olympische en Paralympische ploeg slapen thuis al op één van onze matrassen. Maar op het moment dat het er echt om gaat, namelijk op het hoogste podium in de sportwereld, is een vertrouwd matras essentieel om het maximale uit je rustmomenten te kunnen halen. We zijn er trots op dat we de hele ploeg van TeamNL hierbij mogen ondersteunen. Na de geweldige resultaten van TeamNL bij de Olympische Spelen van Beijing, hopen we natuurlijk op nog meer mooie prestaties de komende jaren!”