Van nature circulair. Dat typeert de steenwolproducten van ROCKWOOL® als het gaat om hun milieu-impact. Ze zijn gemaakt van de onuitputtelijke grondstof basalt, hebben een lange levensduur van wel 75 jaar en zijn oneindig vaak te recyclen met behoud van oorspronkelijke kwaliteit. ROCKWOOL heeft vanaf begin jaren ’90 haar recyclingfabriek in gebruik en nieuwe steenwolproducten maken tot wel 50% gebruik van gerecycled materiaal.

Manager Public Affairs & Technical Support Hans Spronken ziet circulariteit dan ook niet als iets wat van buitenaf wordt opgelegd, maar omarmt de doelstelling van een circulaire bouweconomie. “Circulariteit komt het milieu ten goede, maar ook de klant en het bedrijf. Circulair bouwen hoeft ook niet duur te zijn. Integendeel. Het kan een win-win-situatie zijn als je producten en productieprocessen verbetert.”

Minder grondstoffen

ROCKWOOL heeft wereldwijd ambitieuze doelstellingen voor verduurzaming geformuleerd, onder meer voor beperking van de CO2-uitstoot. Waar Spronken vooral enthousiast van wordt zijn de stappen die op productniveau worden gezet. “Door een nieuwe productietechnologie hebben we bijvoorbeeld een spouwproduct ontwikkeld met 20% minder grondstoffen, maar met dezelfde prestaties. Minder grondstoffen betekent een lagere milieu-impact. Bovendien is het product hierdoor ook lichter geworden en dat vergemakkelijkt de verwerkbaarheid.

Uitputting voorkomen

Spronken constateert dat de discussie over duurzaamheid tegenwoordig heel snel neigt naar een te smalle focus, alleen op vermindering van CO2-uitstoot. “Dat is zeker belangrijk, maar dat zijn het voorkomen van uitputting van grondstoffen en het landgebruik ook. Je moet dit in zijn totaliteit bekijken. Bij circulariteit ligt het accent vaak ook op recycling. Wij maken gebruik van een onuitputtelijke grondstof. De natuur maakt per jaar 38.000 keer meer basalt dan wij voor onze producten gebruiken. Wij zijn in staat om nieuwe steenwolproducten tot 50% van gerecyclede grondstoffen te maken.

Laagste milieu-impact

Milieutechnisch heeft steenwol grote voordelen. Het heeft bijvoorbeeld de laagste milieu-impact van de gebruikelijke materialen voor spouwisolatie. Dat komt onder andere door het gebruik van de grondstof basalt.

Verbeterde verpakking

Andere aspecten die ROCKWOOL inmiddels verbeterd heeft, betreffen onder meer de verpakking van haar producten. “Op klantverzoek hebben we de bedrukking teruggebracht naar maximaal 10% omdat het plastic dan op gelijkblijvend kwaliteitsniveau gerecycled kan worden.”

Op dit moment vraagt ROCKWOOL in het bijzonder aandacht voor haar pallets. “Het blijkt dat slechts een beperkt deel retour komt. Daarom voeren we nu campagne voor onze Pallet Retour Service. Niet omdat het goedkoper is, maar ook hier willen we zuinig zijn met grondstoffen.”

Meer informatie over ROCKWOOL en circulariteit is te vinden op: rockwool.nl/circulariteit