Kun je de Alliantie Voeding in de Zorg introduceren?
“Dit is een samenwerking tussen wetenschappers van Wageningen University & Research en zorgverleners in ziekenhuizen. De samenwerking gaat twee kanten op: wetenschappelijk onderzoek wordt vertaald naar de praktijk én andersom. Ik zie bijvoorbeeld veel patiënten met hart- en vaatziekten en overgewicht.

Als dokter probeer ik iedere patiënt ervan te overtuigen dat het loont om met voeding en leefstijl aan de slag te gaan. Daarom werk ik mee aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van voedingsadviezen voor patiënten.”

Wat is het belang van de Voed Je Beter-studie?
“Dit is een studie waarinnwe het effect van voeding bij patiënten met hart- en vaatziekten onderzoeken. Vaak krijgen zij een cocktail van medicijnen, maar patiënten vragen ook aan mij wat ze zelf kunnen doen met hun voeding. Er zijn nog geen toegespitste voedingsadviezen voor deze patiëntengroep, maar in het algemeen kun je door – soms
al kleine – verbeteringen aan te brengen in het eetpatroon, toch gunstige effecten bereiken. In de Voed Je Beter-studie gaan we concreet onderzoeken

Wat is de Eetscore?

“De Eetscore is een gevalideerde online vragenlijst waardoor patiënten en hun behandelaars inzicht krijgen in het eetpatroon van die patiënten. Een patiënt ziet door de Eetscore niet alleen of hij bijvoorbeeld te weinig groente, fruit of noten eet, maar ook wat hij eraan kan veranderen, met een voedingsadvies op maat. Artsen hebben helaas weinig tijd; met de Eetscore kunnen we voeding snel en goed bespreekbaar maken in de spreekkamer.”

Voor meer informatie bezoek de website