Ons lichaam is intelligenter dan we denken, het houdt precies bij waar gezondheidsrisico’s liggen. Bloedonderzoek brengt die informatie naar boven. Het is dé sleutel om gericht aan je gezondheid te werken en langer gezond te blijven.

Voorkomen is beter dan genezen. Voor wie gezond oud wil worden is het een waarheid als een koe. Maar ook eentje die weinig houvast biedt. Want wát moet je nu precies voorkomen? En hoe weet je of dat wat je wilt voorkomen, niet in je lichaam toch al schade aanricht? Je kunt wel het idee hebben gezond te eten en voldoende te bewegen, maar hoe gezond ben je echt? Onder de uitdrukking ‘Voorkomen is beter dan genezen’ schuilt nog een waarheid. Die is in de basis zo logisch (en bovendien bewezen effectief) dat het wonderlijk is dat nog steeds relatief weinig mensen haar kennen.

Bloed is de spiegel van je gezondheid

Zoals je bij een moderne auto in de computer kunt ‘uitlezen’ of alles nog lekker draait, kun je dat evengoed met je eigen lijf. Alle informatie die je nodig hebt om gezond oud te worden is opgeslagen in je lichaam, om preciezer te zijn: in je bloed. “Bloed is de spiegel van je gezondheid,” zegt Mischa Kremer van Perfect Health. “We halen veel gezondheidsinformatie uit je bloed. Met regelmatig preventief bloedonderzoek, zeg eenmaal per jaar, kun je gezondheidsklachten vroegtijdig opsporen en in de kiem smoren, voor ze een aanslag plegen op je lichaam en ellende voorzaken in de toekomst.” 

Gerichte aanpak

Hart- en vaatziekten, diabetes, immuniteitsproblemen en leververvetting, dit zijn voorbeelden van (welvaart)ziektes, die niet uit de lucht komen vallen. Natuurlijk is elk mens anders en is er een genetische component, maar toch: toekomstige gezondheidsproblemen kondigen zich al in een vroeg stadium aan in je bloed. Denk aan afwijkingen in bloedwaarden zoals cholesterolwaarden, suikergehalte, ontstekingswaarden, vitamine D en nog veel meer van dit soort bloedwaarden. Misschien merk je er nog niks van, maar het vergroot wel het risico op allerlei gezondheidsproblemen. “Gewoonlijk komen we pas in beweging als die klachten er al zijn,” zegt Kremer. “Dan ga je naar een arts die een beperkt bloedonderzoek doet, alleen gericht op bloedwaarden om de klachtte behandelen. Misschien krijg je medicijnen, misschien een operatie. Maar inmiddels ben je al voorbij de bron van de klacht, daar waar het allemaal begonnen is.” Hoe anders (en hoe logisch) zou het zijn als je periodiek uitgebreid je bloed laat onderzoeken. Kremer: “Zijn er dan afwijkende waarden die duiden op gezondheidsrisico’s? Dan kun je in de meeste gevallen goed uit de voeten met simpele aanpassingen in leefstijl en ondersteuning met voedingsstoffen.”

Gezondheid in kaart

Bloedonderzoek brengt nauwkeurig je gezondheid in kaart. Daarna is het, zegt Kremer, een kwestie van preventief aan de knoppen draaien zodat afwijkende waarden weer op een normaal niveau komen. Hoe? Met natuurlijke voedingssupplementen en, vooral, door daar anders mee om te gaan. “Lukraak slikken van goedkope supplementen met lage doseringen en onnatuurlijke toevoegingen helpt je niet verder,” zegt Kremer. Op basis van dertien jaar ervaring in privéklinieken en meer dan honderdvijftigduizend consulten kan hij precies zeggen wat wél werkt: “Door de uitslagen van je bloedonderzoek te koppelen aan een persoonlijke leefstijlanalyse en voedingssupplementen van hoogwaardige kwaliteit, toegediend in wetenschappelijk bewezen doseringen, afgestemd op je persoonlijke situatie, neem je helemaal zelf de regie over je gezondheid. Zo verminder je met periodiek bloedonderzoek en preventief bijsturen gezondheidsrisico’s in de toekomst. Dit is dé manier om gezond oud te worden.”

Ben je geïnteresseerd geraakt om je bloed te laten onderzoeken? Gebruik dan nu de kortingscode gezond20 en ontvang 20% korting