Vindt u het lastig om over het levenseinde te beginnen? Het opstellen van wilsverklaringen biedt inzicht, rust én een mooie kans om over het levenseinde te praten met uw arts en naasten. Zo schept u nu al duidelijkheid over wat u later wilt. Dat is belangrijk voor als u door ziekte of een ongeluk dat zelf niet meer kunt zeggen.

Wilt u alles weten over wilsverklaringen? Volg dan op 26, 28 of 30 september de digitale lezing van de NVVE. Of kom op zaterdag 1 oktober – de dag van de Wilsverklaring-  naar een informatiemiddag bij u in de buurt.

Meer informatie en aanmelden: www.nvve.nl/dagvan

Hoezo heb ik een wilsverklaring nodig?

Bij de NVVE horen we best vaak: Waarom zou ik schriftelijke wilsverklaringen opstellen? Ik kan toch gewoon zeggen wat ik wel of niet wil? Dat klopt niet helemaal. Er kan zich een situatie voordoen waarin u zelf niet meer kunt zeggen wat u wilt of niet wilt. Als u de informatie van een arts niet kunt begrijpen of zelf geen besluit meer kunt nemen, dan bent u wilsonbekwaam. U kunt bijvoorbeeld na een ongeluk in coma raken. Of zo ver in een dementieproces komen dat u vergeet dat u euthanasie wilde. Met een schriftelijke wilsverklaring kunt u dan toch aangeven wat uw wensen zijn.

Welke wilsverklaringen zijn er eigenlijk?

In een schriftelijk euthanasieverzoek geeft u aan in welke omstandigheden u voor euthanasie in aanmerking wenst te komen, en waarom. In een behandelverbod schrijft u op welke medische behandelingen u in bepaalde situaties absoluut niet meer wilt. En met de medische volmacht geeft u aan wie er namens u medische beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt.

Praat met uw huisarts en uw naasten

Over uw wensen spreken met uw huisarts is een must, zeker als u – ooit – euthanasie zou willen. Uw arts is namelijk niet verplicht om u te helpen. Hoe beter uw arts weet wat u in welke omstandigheden wilt, hoe groter de kans dat uw wensen worden ingewilligd. Het is belangrijk om uw partner, kinderen, familie te vertellen hoe u over het levenseinde denkt. Het geeft hen tijd om aan uw wensen te wennen en u kunt ook uitleggen waarom u er zo over denkt. Elke dag is een mooi moment om erover te beginnen. De NVVE zegt niet voor niets: doe het nú, niet later.

De plaatsen waar u terecht kan.