Het is licht, gezond, voedzaam en vooral ontzettend lekker. Met een poké bowl sla je de plank nooit mis. Een makkelijk maar ook feestelijk maal. Maar wat is het en waar komt het vandaan?

De poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht met rauwe vis en verse groenten die in kleine stukjes of plakjes zijn gesneden. Je spreekt ‘poké’ uit als po-kay en het betekent in het Hawaïaans ‘in plakken snijden’.

De maaltijd werd in de jaren zeventig populair op de Amerikaanse eilandengroep Hawaï. Het was voor vissers dé manier om restjes vis op te maken. Ze marineerden de vis in sesamolie, sojasaus en lente-uitjes, beïnvloedt Aziatische immigranten. De poké bowl wordt ook wel omschreven als sushisalade en is dan ook bij veel sushirestaurants verkrijgbaar.

Omstreeks 2012 zou het ook op het Amerikaanse vaste land voet aan de grond hebben gekregen en werden de eerste poké bowl-restaurants geopend. In de jaren die volgden sloot ook Europa de poké bowl in het hart.

Wat zit erin? Dat kan van alles zijn. Denk aan taugé, komkommer, wortel, zeewier, lente-uitjes, edamame boontjes, noten en sesamzaadjes. Je kunt kiezen voor een vega(n) bowl met mango of tofu. Maar zalm, tonijn, inktvis of kip zijn ook lekker. Kies voor wat je lekker vindt of wat je nog in de kast hebt liggen. Een smaakmaker als sriracha- of wasabimayonaise, sojasaus of sesamolie is een heerlijke toevoeging.

In een goede poké bowl hoort geen gewone, maar poké bowl rijst. Kies voor de Lassie Poké Bowl rijst. Die is rondkorrelig en lekker kleverig.

Poké bowl met tonijn, edamame en sushigember

Recept voor twee personen, bereidingstijd tien minuten

Ingrediënten

1 zak Lassie Kant-en-Klare Poké Bowl rijst á 250 gram

1 blikje tonijnmoot in olijfolie á 120 gram

2 el (Japanse) mayonaise

1 sjalotje, in reepjes

150 gram koelverse edamame (sojabonen)

2 eetlepelsl sushigember

Optioneel:

1 theelepel sesamzaad

Bereidingswijze

1. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Maak de tonijn los en meng de mayonaise erdoor. Breng de tonijn op smaak met peper.

3. Schep de rijst in twee kommen. Verdeel de tonijn, de sjalot, de edamame en de sushigember over de rijst.

Tips

Rooster in een koekenpan 1 theelepel sesamzaad goudbruin. Bestrooi de poké bowls met het geroosterde sesamzaad.

Voeg voor voldoende groenten wat knapperige roosjes rauwe bloemkool toe.

Vervang voor de kinderen de edamame door knapperig gekookte erwten uit diepvries.

De maaltijd bevat per persoon 475 kilocalorieën, 21 gram eiwit, 20 gram vet waarvan 3 gram verzadigd, 50 gram koolhydraten en 5 gram voedingsvezel. Eetsmakelijk!