Het Belgische bedrijf Derbigum is voortrekker en pionier in het recyclen van oude dekdekkingen in nieuwe grondstoffen. Directeur Poppelaars: “We nemen als bedrijf onze ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

“De eenvoudigste manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen?” John Poppelaars, algemeen directeur van Derbigum, gespecialiseerd in duurzame dakdekkingen, hoeft niet lang na te denken over een antwoord: “We nemen als bedrijf onze ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid door de levensduur van onze producten te maximaliseren en bitumen te recyclen tot nieuwe grondstof.” Als het om recycling gaat is Derbigum (opgericht in 1932) pionier en voortrekker: een eerste recycleprogramma zag al in 1990 het licht. In 1999 startte het bedrijf met een eigen recyclingplant.

Levensduur

Derbigum levert dakbanen met een bewezen levensduur van minimaal veertig jaar. Daarna kunnen deze nog makkelijk worden herlaagd met een nieuwe Derbigum-toplaag en zo de volgende veertig jaar zorgeloos tegemoet te zien. Derbigum-dakbanen zijn ook nog eens honderd procent recyclebaar tot hoogkwalitatieve grondstof – Derbitumen – voor nieuwe dakbanen. Poppelaars: “Oude snij- en productieresten en oude dakbanen nemen we terug. Van de gerecyclede grondstoffen maken, via een gepatenteerd proces, uiteindelijk nieuwe dakbedekking, daarin zijn we uniek.”

CO2-reductiecertificaat

Sinds 2010 meet het bedrijf de netto-opbrengst van het recycleproces, vertelt Poppelaars. “Dan zie je toch indrukwekkende resultaten. We hebben tot nu toe bijna 26.000 ton bitumen gerecycled. Dat is bijna 13.000 ton CO2-uitstoot minder plus een besparing van 36 miljoen liter aardolie.” Daar houden de ambities van Derbigum niet op. “We willen de productie van Derbitumen dit jaar opschroeven naar 5.000 ton. Dat staat gelijk aan een jaarlijkse besparing op de Co2-emissie van 2.500 ton én aan zeven miljoen liter minder aardolie.”

Het is Poppelaars’ overtuiging dat alleen bitumen de perfecte ecologische en kwalitatieve dakbedekking is en blijft voor alle platte daken. Naast een uniek terugnamecertificaat voor elk afgeleverd Derbigum-dak, ontvangen afnemers van een Derbigum NT dakbedekking (geproduceerd met Derbitumen) een CO2-reductiecertificaat. Poppelaars: “Met dat certificaat kun je de CO2-reductie van je dak meenemen in bijvoorbeeld een compleet CO2-besparingsproces.”

Voor meer informatie bezoek de website