Op 14 oktober is International E-Waste Day. De focus ligt dit jaar op klein elektronisch afval. Als een klein apparaat stukgaat, verdwijnt deze te vaak in een bureaula of kast. En helaas belanden kapotte apparaten nog te vaak in het restafval.

Kleine apparaten die niet meer worden gebruikt, worden vaak opgeborgen in laden, kasten en bergingen. In Europa ligt zo’n 5 kilogram aan elektronische apparaten per persoon ongebruikt en vergeten weggestopt. International E-Waste Day wil mensen stimuleren om oude apparaten in te leveren, zodat de grondstoffen kunnen worden teruggewonnen. De totale hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) neemt met ongeveer 3% per jaar toe. In 2019 werd wereldwijd naar schatting 57 miljoen ton e-waste geproduceerd, volgens een schatting van de Verenigde Naties. Zo’n 40 procent hiervan, ruim 22 miljoen ton, bestaat uit kleine, afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Als de hoeveelheid van deze kleine items in hetzelfde tempo blijft groeien, zal in de wereld in 2030 worden overspoeld met maar liefst 29 miljoen ton.

Vanwege het kleine formaat worden items zoals mobiele telefoons, elektrische tandenborstels, broodroosters en camera’s vaak verkeerd weggegooid. In Europa belandt nu nog jaarlijks tot 1,4 kg e-waste per inwoner in de algemene afvalbak; zo’n 8% van al het e-waste. Het restafval wordt gestort of verbrand. Zomaar weggooien is niet alleen slecht voor het milieu. Het is vooral ook jammer vanwege de kostbare metalen en materialen. Klein e-afval heeft veel waarde als nieuwe grondstof die anders verloren gaat. Van metalen als ijzer, lood, zink, mangaan, kobalt en nikkel worden nieuwe producten gemaakt. In deze context is het cruciaal dat mensen klein e-afval inleveren om het verlies van de belangrijke hulpbronnen die deze items bevatten te stoppen. Daarom ligt de focus van International E-Waste Day (#ewasteday) 2022 op het kleine e-waste, onder het internationale motto ‘Recycle it all, no matter how small!’ (recycle alles, hoe klein het ook is!).

Voor meer informatie over de international E-Waste Day kunt u de website van Wecycle bezoeken