Online spaarplatform opent poort naar hogere rente

Bijna alle Nederlandse banken bieden spaarders nog amper rente op hun spaartegoeden en zelfs een negatieve rente bij hogere spaartegoeden. Steeds meer spaarders zoeken daarom hun heil over de grens, waar banken hogere rentetarieven hanteren. Het online spaarplatform Raisin werkt samen met ruim 100 Europese banken en biedt Nederlandse spaarders inmiddels toegang tot de spaarproducten van 14 banken – dit aantal moet tegen het eind van dit jaar boven de 20 liggen.

Een half procent rente in plaats van de 0,01% van Nederlandse banken lijkt klein bier, maar maakt wel degelijk verschil, constateert Raisin landenmanager Nederland, Eelco Habets. “Gerekend over het gezamenlijke spaarbedrag (zie kader) zouden de banken jaarlijks ruim 1,8 miljard euro aan rente moeten bijschrijven op de spaarrekeningen.”

Depositogarantiestelsel

Het spaarplatform Raisin Nederland biedt spaarproducten van Europese banken waarbij spaarders wél rendement op hun spaarproduct maken. Het spaargeld is bovendien net zoals in Nederland gedekt door op EU-niveau geharmoniseerde nationale wettelijke depositogarantiestelsels tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank. Als extra slot op de deur limiteert Raisin het bedrag per klant per bank tot 100.000 euro. “Dat voorkomt dat je per ongeluk over de garantielimiet heengaat.”

Spaarbemiddelaar

“We zijn een bemiddelaar in de traditionele zin, alleen hebben we dat in een online jasje verpakt.” vertelt Habets. “Het is de ‘platformisatie’ van het spaarwezen. We hebben geen eigen balans.” Hij maakt de vergelijking met Uber en Airbnb. “Uber heeft geen eigen taxi’s, Airbnb geen eigen kamers en wij hebben geen spaargeld op onze eigen rekeningen. We bieden een platform aan banken die spaarproducten aanbieden. De banken betalen ons een commissie op bemiddeld spaargeld, waardoor onze diensten volledig gratis zijn voor de spaarder. De Raisin-rekening is een tussenrekening tussen je spaarproducten en je huisbank.” Raisin is actief in zeven Europese landen: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, UK, Ierland en Nederland.

Volledige vrijheid

De hogere rentes die buitenlandse banken aanbieden via het Raisin-platform trekt meer vermogende spaarders, maar ook jongeren met kleinere bedragen. “We zijn de one-stop-shop voor al je spaarzaken. We bieden een alternatief, zetten de producten van alle banken naast elkaar, maar adviseren niet. Je hebt volledige vrijheid, om in het Nederlands, via een Nederlandse website, het spaarproduct te kiezen dat bij je past.”

Sparen via Raisin is eenvoudig. “Je hoeft je maar eenmalig te registreren en identificeren, bij de opening van je Raisin-rekening,” vertelt Habets. Vervolgens open je binnen enkele minuten een (of meer) spaarproduct(en) bij de gewenste bank(en). Je hebt geen last van taalbarrières of administratieve drempels.

Ga nu naar raisin.nl/senioren en krijg gratis toegang tot de hoogste spaarrentes. Een online rekening openen gaat eenvoudig en snel. Ontvang bovendien tot € 100 cadeau bij opening van je eerste spaarproduct!

368 miljard euro

De lage rente raakt Nederlandse spaarders hard. Eind 2019 bedroeg het gezamenlijke spaarbedrag van Nederlandse huishoudens bij elkaar 368 miljard euro. Sindsdien is dit bedrag alleen maar gegroeid. Vanaf het begin van de coronacrisis hebben Nederlanders massaal geld opzijgezet. Veel mensen zijn op zoek naar een alternatieve manier om het rendement te verhogen.