De Zonnebloem is er voor iedereen mensen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar en ouder. Met het toegankelijkheidsprogramma ‘Onbeperkt Eropuit’ geeft de Zonnebloem vrijetijdslocaties advies op het gebied van toegankelijkheid. Sinds 2016 zijn zo’n 70 locaties bezocht en geadviseerd, waaronder de Efteling, het Rijksmuseum, Het Nationale Theater en voetbalstadions.

“Slechte toegankelijkheid is een belangrijke reden waarom mensen minder eropuit gaan dan ze zouden willen,” vertelt Rob Verberne, de projectleider van Onbeperkt Eropuit. “Bij de Zonnebloem vinden we dat deze groep ongehinderd moet kunnen deelnemen aan de maatschappij. Vandaar dat wij toegankelijkheid een belangrijk thema vinden. We kennen de doelgroep als geen ander. We zijn dagelijks met mensen met een beperking op pad.”

Mystery guests

De kracht van het ‘Onbeperkt Eropuit’-toegankelijkheidsonderzoek is de drietrapsaanpak. De Zonnebloem stuurt eerst zo’n acht tot twaalf ‘mystery guests’ op pad – met rolstoel en rollator – om de locatie te ervaren. “Zij geven aan waar de knelpunten liggen qua toegankelijkheid. Bijvoorbeeld een vaste pinautomaat of balie die te hoog is.” Vervolgens – de tweede trap – gaan de eigen keurmeesters met die opmerkingen en aandachtspunten op pad. “De bevindingen vormen de basis voor ons advies. We proberen op een praktische manier te helpen.” Het verslag benoemt ‘quick wins’ – het laaghangend fruit – om de toegankelijkheid te verbeteren en geeft bouwkundige adviezen voor de langere termijn.

Bejegening

Als laatste stap – de derde trap van de raket – vindt de workshop Toegankelijkheid en Bejegening plaats, waarbij medewerkers van de locatie zelf ervaren hoe het is voor mensen met een beperking. “Als je zelf in een rolstoel zit, besef je wat het betekent om ‘blind’ te pinnen omdat je niet bij het apparaat kunt.” Het gaat ook om de bejegening, besluit Verberne. “Een van onze ‘mystery guests’ werd bij een theater de hele tijd aangesproken of ze hulp nodig had. Haar advies: ‘Ik red me wel, je kunt me aanspreken of je kunt helpen als ik zoekend rondkijk.”

Help mee. Doe mee. Met ruim 1100 afdelingen door heel het land is de Zonnebloem altijd dichtbij.