Nico Tijsen is creatief directeur bij het internationaal succesvolle interieurmerk Rivièra Maison. Hij weet als geen ander wat hip and happening is op woongebied en hij deelt zijn geheimen graag met ons.

“De modulaire bank is populair”, vertelt hij. “Mensen vinden het leuk om te kunnen schakelen. Je kunt je huis snel en gemakkelijk veranderen door de losse modules en daarnaast is het handig als je hoog woont in een stad als Amsterdam. De modules hoeven niet via het raam naar binnen, maar kunnen gewoon via de lift naar boven.”

Daarnaast ziet Nico dat veel mensen kiezen voor digitaal behang. “Een grote afbeelding die je op de muur laat aanbrengen, zo kun je kiezen voor een druk junglelandschap. Een simpele keuze maar met groot effect in de woonkamer. Zet er een simpele bank voor en je bent klaar.”

We gaan geleidelijk richting een strakker interieur. “Je ziet langzaam de meer organische vormen opkomen – ronde vormen in onder meer tafels en banken – maar de Nederlandse markt is er nog niet klaar voor. Ik denk dat deze trend over een paar jaar pas echt losbreekt.”

Momenteel werkt Nico aan een boek waarin hij zijn belangrijkste tips en adviezen voor een mooi, gestyled en ruimtelijk huis deelt. “Als ik een ruimte binnenloop dan zie ik altijd meteen dingen die ik anders zou doen. Mijn huis is altijd opgeruimd, accessoires probeer ik zo veel mogelijk te groeperen, zodat er niet overal troepjes staan. Door ervoor te zorgen dat de lampenkappen in de ruimte dezelfde kleur hebben, creëer je rust.”

“Veel mensen hebben een te klein tapijt”, vervolgt hij. “Een kleed moet ongeveer voor een derde onder je bank zitten en aan beide kanten vijftig centimeter uitsteken. Ik heb zelf mijn banken wat van de muur afgetrokken. Dat geeft een ruimtelijk gevoel. Met schilderijen is het belangrijk dat de onderlijn gelijk is, daarmee schep je rust. En heb je een hoog plafond? Prachtig, benut het. Zet een grote spiegel op de schouw in plaats van een kleine.”

Ook heeft hij nog wel een tip voor degenen met een kleiner budget. “Schilder je muur in een andere kleur. En een vloerkleed is hip, maar als je daar geen geld voor hebt kun je ook een vlak onder je bank schilderen. Je houdt je huis tijdloos door te spelen met kussens en plaids. Zo kun je gemakkelijk sfeer aanbrengen zonder dat het te veel geld hoeft te kosten.

STREAMER: ‘Accessoires probeer ik zo veel mogelijk te groeperen’