Het verschil in rente op een spaarrekening bij een Nederlandse en een buitenlandse bank was al groot, maar is in absolute zin alleen maar groter geworden. Steeds meer Nederlandse spaarders kiezen voor een overstap, nu ze ontdekken hoe eenvoudig je een gratis Raisin-rekening opent. Met deposito sparen, waarbij spaargeld voor een bepaalde periode vaststaat, is het verschil in rente nóg groter.

Nederlanders zijn in Europees verband ware spaarkampioenen, maar ook honkvast qua bank. Door het toenemende verschil tussen de spaarrente bij Nederlandse banken en de rente bij buitenlandse banken, lijkt daar verandering in te komen. De rentes die de drie Nederlandse grootbanken hanteren, zijn half augustus gestegen naar 1,50% per jaar (Rabobank) en 1,25% p.j. (ING en ABN AMRO). Spaar je in een ander EU-land, dan ontvang je tot 2,70% p.j. op je spaarrekening en bij deposito sparen zelfs tot 4,35% p.j. ‘Dit grote verschil is voor steeds meer mensen reden om over te stappen en via Raisin te sparen bij banken elders in de EU,’ stelt Eelco Habets, directeur Raisin Nederland. ‘Wekelijks gaat ruim 100 miljoen euro aan spaargeld via ons platform naar onze partnerbanken.’

Eenvoudig overstappen voor veel meer rente

Met Raisin kunnen particuliere spaarders via één account sparen bij 24 banken in de Europese Unie. ‘Er bestaat bij sommigen het misverstand dat het lastig is om over te stappen naar een bank met betere spaarrente.’ verklaart Habets. ‘Een veelgehoord bezwaar draait om het meenemen van het rekeningnummer van je betaalrekening als je van spaarbank wisselt. Dit is echter niet relevant als je alleen op zoek bent naar een hogere rente op je spaargeld. Je kunt elders een spaarrekening openen met een aantrekkelijkere rente, terwijl je je betaalrekening gewoon aanhoudt.’ Een Raisin-rekening openen is snel gebeurd. ‘Je registreert je éénmalig met de wettelijk verplichte gegevens zoals je naam en adres. Vervolgens identificeer je jezelf via een videogesprek van circa 5 minuten en overleg je bijvoorbeeld een bankafschrift waarmee we je adres kunnen verifiëren.’ Binnen 2 tot 3 werkdagen worden die gegevens door Raisin gecontroleerd en wordt je Raisin-rekening geopend. Zodra je Raisin-rekening geopend is, kun je naar wens deposito- en spaarrekeningen in heel de EU openen.’ Dankzij EU-richtlijnen wordt je spaargeld overal in de EU gegarandeerd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank, of een gelijkwaardig bedrag in de lokale valuta.

Nog een ECB-renteverhoging?

De ECB heeft de rente voor de depositofaciliteit per 2 augustus opnieuw verhoogd, naar 3,75%, en kwam daarmee op het hoogste niveau sinds het jaar 2000. Habets verwacht dat het renteplafond wel zo’n beetje is bereikt. ‘Wat je veel hoort, is dat het 50/50 is of er nog een volgende verhoging aankomt op de korte termijn. Sowieso zullen de rentes niet meer in hetzelfde tempo stijgen als in het afgelopen jaar. Een factor die wel mee blijft spelen, is de internationale concurrentie om spaarders aan te trekken met hogere spaarrentes op zowel vrij opneembaar als deposito sparen.’ Rentestijgingen zullen wel minder spectaculair zijn dan in de afgelopen 12 maanden, is de verwachting. ‘Als spaarder hoef je niet te vrezen dat als je je geld nu vastzet, het een maand later plotseling een hele procent hoger staat.’

De spaarrentes staan sinds jaren weer op een interessant niveau − zo ontvang je op een vrij opneembare spaarrekening tot 2,70% p.j. Zet je je spaargeld voor 1 jaar vast, dan ontvang je tot wel 4,35% p.j. − en deze rentestanden hebben merkbaar invloed op ons spaargedrag.

Er is namelijk een afname in het totale bedrag dat op onze betaalrekeningen staat en een toename van spaartegoeden. Dit lijkt erop te wijzen dat tegoeden van de betaalrekening worden overgeboekt naar spaarrekeningen, en niet, zoals sommigen wellicht denken, dat dit geld opgaat aan duurder wordende goederen en diensten.

Deposito sparen wint aan populariteit

Daarnaast wint deposito sparen stevig aan populariteit. ‘Uit de DNB-data over het spaargedrag van consumenten zie je een bovengemiddelde toestroom richting termijndeposito’s,’ stelt Habets. ‘Een paar jaar terug schreef DNB nog dat het verschil in rente tussen vrij opneembaar en deposito sparen te klein was om flexibiliteit op te geven en het geld vast te zetten op een termijndeposito. Mensen lieten hun geld op de gewone spaarrekening of zelfs op de betaalrekening staan vanwege de lage rentevergoedingen.’ Die trend is in korte tijd helemaal omgekeerd. Het verschil in rente zorgt ervoor dat consumenten die nog nooit eerder een deposito hadden, eerst termijndeposito’s met kortere looptijden van drie of zes maanden openen, met rentes tot inmiddels 4,00% p.j., om het uit te proberen, vertelt Habets. ‘Dat zorgt ervoor dat mensen gestimuleerd worden om beter na te denken over hun financiële huishouding en planning. Wat heb ik direct nodig en wat kan ik van de betaalrekening overzetten naar de spaarrekening? En welke deel daarvan heb ik voor langere periode niet nodig en kan ik vastzetten op een termijndeposito tegen een veel hoger rendement? Dat is het effect van de stijgende rentes. Het zorgt niet alleen voor beter rendement op de korte termijn, maar zet de Nederlander aan na te denken over wat het beste is op de lange termijn.’

Ga nu naar www.raisin.nl en spaar via één gratis account bij 24 Europese banken tegen toprentes tot wel 4,35% p.j. Een deposito of spaarrekening openen gaat eenvoudig en snel online.