De regio Twente ontpopt zich met een bloeiende medtechsector tot een hotspot op het gebied van farmaceutische technologie. Eén van de succesvolle innovatie bedrijven is Nanomi, dat een platform technologie heeft ontwikkeld tot op commerciële schaal. Deze technologie is uitermate geschikt voor medicatie die na injectie over een langere periode werkzaam is, van enkele weken tot een jaar, afhankelijk van de behoefte van de patiënt. Daarbij zijn effectiviteit, precisie, veiligheid, kosten en kwaliteit essentieel. Nanomi bevindt zich momenteel in een spannende fase omdat hun eerste commerciële product naar verwachting dit voorjaar wordt ingediend voor goedkeuring voor de Amerikaanse geneesmiddelenmarkt.

Nanomi-CEO Okke Franssen is optimistisch. ‘We zijn in staat om een product in de VS te registreren en een goedkoper product op de markt te zetten dan er nu op de markt is. We hebben geslaagde klinische resultaten met een middel tegen schizofrenie. Het dossier wordt momenteel voorbereid om ingediend te worden bij de FDA, de Amerikaanse autoriteit die geneesmiddelen goedkeurt voor de markt.’ Het goedkeuringstraject beslaat een jaar of twee.

Lang werkzaam

‘Mensen met schizofrenie zijn vaak verward. Daardoor vergeten ze hun medicijnen, waardoor de kans groot is dat ze in een psychose terechtkomen.’ Medicatie produceren met de platform technologie van Nanomi maakt het mogelijk om goedkopere en betere varianten op de mark te brengen, waarbij je de werkzame stof bijv. om de twee weken met een injectie toedient. De belangrijkste innovatie is de hoge mate van controle over de werkzame deeltjes die iemand over de periode van twee weken krijgt. Het betekent dat de patiënt veel stabieler is. De kans op een psychose is veel kleiner.’ Een tweede voordeel is dat de zorgverlener de patiënt maar één keer in de twee weken hoeft te zien.

Nanomi ontwikkelt zogenoemde ‘long-acting release injectables’, waarbij de werkzame stof verpakt wordt in microdeeltjes die langzaam oplossen in het lichaam en daardoor wordt de werkzame stof vertraagd in het lichaam afgegeven. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van het medicinale eindproduct, en niet op nieuwe werkzame stoffen. ‘We concentreren ons op de laatste stap, de toedieningsvorm, met alles erop en eraan. Het hele eindproduct zoals dat in de apotheek ligt,’ legt Franssen uit. ‘We willen een product ontwikkelen dat beter is, échte innovatie biedt, en tegelijkertijd goedkoper is. Dat kunnen we bieden doordat we minder vaak hoeven te doseren, en we kunnen de werkzame stof beter op de plek toedienen waar het nodig is.’ Hij legt de voordelen uit aan de hand van de orale toediening van medicijnen door middel van tabletten. “Soms wordt maar 10% van de werkzame stof opgenomen door het maagdarmkanaal. Vandaar gaat het via het bloed door het hele lichaam heen, terwijl je het medicijn bijvoorbeeld alleen maar nodig hebt in je hersenen. Dan is dat niet erg efficiënt en ook minder veilig. Het medicijn veroorzaakt immers bijwerkingen in de rest van het lichaam. Met de Nanomi-technologie heb je een oplossing die effectiever is, veiliger is en er komen minder medicijnen in het milieu terecht. Bovendien is ons productieproces efficiënter, omdat wij uitstekend in staat zijn om alleen die microdeeltjes te produceren die de juiste grootte hebben voor de toepassing.

Samenwerking

Nanomi heeft met moederbedrijf Lupin een internationaal pharmabedrijf als steunpilaar. Tegelijkertijd wordt met meerdere bedrijven gesproken om door middel van samenwerking de volledige potentie van de Nanomi technologie versneld te benutten, vertelt Franssen. ‘We werken samen met gerenormeerde farmaceutische bedrijven om oplossingen te ontwikkelen die alleen mogelijk zijn met onze technologie, voor ziektes waar de behoefte groot is. De ontwikkeling van medicijnen is zo duur, dat zelfs Lupin het technologische potentieel van Nanomi niet volledig kan benutten. Daarom zijn we op zoek naar en in gesprek met andere bedrijven en investeerders. Er zijn heel veel ideeën bij ons om met minder invasieve technologie onze microdeeltjes toe te dienen voor specifieke behandelingen.’ Voorbeelden van toekomstige producten waaraan Nanomi nu werkt, waarbij lokale injectie heel belangrijk is zijn producten die je rechtstreeks in een hersentumor injecteert of toepast bij chronische oogziekten. ‘Met onze geavanceerde technologie kun je de deeltjes via een heel klein naaldje heel lokaal en precies afleveren daar waar het nodig is in het lichaam. Vervolgens blijft het medicijn daar langere tijd werkzaam. Uiteindelijk wordt de behandeling goedkoper, omdat je minder werkzame bestanddelen hoeft toe te dienen en minder snel cocktails nodig hebt om bijwerkingen te bestrijden.’

Inspirerende werkplek

Nanomi is op zoek naar ambitieuze medewerkers, om samen de volgende stap te zetten. ‘Onze bedrijf is een leuke mix van een professioneel parmabedrijf met de sfeer van een startup. We ontwikkelen producten onder de vleugels van een moederbedrijf, maar tegelijkertijd hebben we onze startup/scale-up-cultuur weten te behouden. Dat willen we graag zo houden. Onze ambitie is bij te dragen aan een wereld waarin hoge kwaliteit medicijnen beschikbaar is voor iedereen.’ Zelf is Franssen tien jaar geleden vanuit het Westen naar de regio Twente verhuisd. ‘Je krijgt hier veel meer ruimte en veel meer huis voor je geld. En meer rust. De kwaliteit van leven is hoog. Het is meer ontspannen. Er is meer aandacht voor de mens, en meer tijd voor elkaar.

Wil je meer weten over Nanomi? Bezoek dan de website.