Natuurbegraven staat steeds meer in belangstelling. Waar komt deze belangstelling vandaan? En wat houdt natuurbegraven eigenlijk in? Eén ding is zeker: er valt genoeg te kiezen!

Duurzaamheid, natuur, zingeving. Zomaar drie begrippen die je de laatste jaren vaker en vaker hoort. Mensen leven steeds bewuster en dat uit zich ook in de keuze voor een laatste rustplaats. Vandaar ook de toenemende belangstelling voor natuurbegraven. “Vroeger lieten mensen zich automatisch, volgens vaststaande geloofstradities, begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Die tijd is voorbij,” aldus Daan Lodewijks van allenatuurbegraafplaatsen.nl. “De keuze voor een laatste rustplaats is een belangrijke keuze en mensen gaan daar steeds bewuster mee om. Je laatste rustplaats moet passen bij wat je belangrijk vindt. Dit verklaart de opkomst van natuurbegraven.”

Natuurscore

Vanuit zijn eigen zoektocht ontdekte Lodewijks dat er heel wat te kiezen valt. “Dat klopt. Het probleem is dat er geen duidelijk definitie is van natuurbegraven. Elke begraafplaats mag zeggen ‘wij doen aan natuurbegraven’. Maar vaak is dat dan een klein hoekje waar wat bomen staan. Aan de andere kant van het spectrum heb je natuurbegraven in de echt vrije natuur. En dan zijn er nog allerlei tussenvormen. Om mensen te helpen bij hun keuze ben ik allenatuurbegraafplaatsen.nl gestart.” Op de website van allenatuurbegraafplaatsen.nl staan alle ruim 40 natuurbegraafplaatsen gerangschikt. Bovendien wordt een ‘natuurscore’ toegekend. “Want wat mij betreft is de kern van natuurbegraven de wijze waarop met de natuur wordt omgegaan en welke bijdrage aan de natuur wordt geleverd. Natuurbegraven en natuurontwikkeling moeten hand in hand gaan.”

Wat Lodewijks opvalt, is dat er ook bij mensen die in stedelijke gebieden wonen veel belangstelling is. “Mensen die in steden wonen zijn niet verwend qua natuur. Je ziet dat juist zij een laatste rustplaats willen in een natuurlijke omgeving.” Tenslotte raadt Lodewijks aan vooral een aantal natuurbegraafplaatsen te gaan bezoeken. “Dan ontdek je wat echt bij je past. Want er valt écht wat te kiezen!”

Voor meer in informatie bezoek de website