De bouw staat voor een grote uitdaging. In Nederland hebben we te maken met een enorm tekort aan woningen. Volgens onderzoeksbureau ABF ligt het woningtekort in 2021 op 285.000 huizen. Modulair bouwen kent vele voordelen en helpt op een snelle en bovendien duurzame manier onder meer het woningtekort aan te pakken.

“Modulaire huisvesting is een techniek waarbij het grootste gedeelte van het gebouw in fabrieken wordt gemaakt”, vertelt Joziene van de Linde, commercieel directeur modulair bouwen bij De Meeuw. “De Meeuw bestaat al 92 jaar en heeft als bouwbedrijf door de jaren heen een enorme verandering

doorgemaakt, deels omdat de bouwsector enorm is veranderd: duurzaamheid en hergebruik worden elke dag belangrijker. Maar ook omdat modulair bouwen zich bij uitstek leent voor geautomatiseerd en circulair werken, en voor flexibiliteit.”

Modulair en circulair

Naast een tekort aan woningen kampen we met ook een tekort aan bouwmaterialen en handen in de bouw, vervolgt Van de Linde. “Modulair bouwen biedt hiervoor dé uitkomst. In onze fabriek worden de bouwmodules gemaakt voor tijdelijke of (semi) permanente onderkomens. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van industrieel vervaardigde bouwelementen. En we produceren de complete bouwmodules zoveel mogelijk integraal, inclusief de technische installaties en voorzieningen. Zo stemmen we alle bouwonderdelen en voorzieningen perfect op elkaar af. In de fabriek zijn we ook in staat om snel te automatiseren en worden de bouwmodules niet met de hand,

maar waar mogelijk machinaal en automatisch vervaardigd. Dit scheelt ontzettend veel handen, die we op de bouwplaats hard nodig hebben om de bouwmodules te monteren.”

Duurzame toekomst

De Meeuw is al jaren bezig om materialen tot en met complete gebouwen te hergebruiken en te herplaatsen, aldus Van de Linde. “Met modulair bouwen kun je in beheerste omstandigheden de bouwmodules, oftewel ‘de legoblokken’ maken, en houd je de (faal-)kosten laag, omdat de onderdelen met machines in de fabrieken worden gemaakt en minder ambachtswerk op locatie

nodig is. Door de beheerste omstandigheden waarin de onderdelen worden gemaakt heb je ook een kortere doorlooptijd en beperk je de overlast op locatie. Zo kunnen wij een project, waar normaal gesproken negen tot twaalf maanden over wordt gedaan, in drie maanden afronden. En het allergrootste voordeel van de bouwmodules is het feit dat we de onderdelen na gebruik weer opnieuw inzetten.”

Scherp blijven

De Meeuw blijft hard innoveren om de CO2 foot-print elk jaar te verkleinen.. “Zo weten we altijd precies hoe we ervoor staan qua duurzaamheid en hebben we cijfermatig in beeld hoe duurzaam en circulair wij nu eigenlijk echt bezig zijn. Daarop stemmen wij ons verbeterprogramma af, zodat we steeds de nieuwste, meer duurzame technieken en materialen toepassen. Materialen hergebruiken

we op dit moment drie tot vier keer. En kunnen we de materialen zoals vloeren, systeemplafonds,

isolatiematerialen, deuren en kozijnen, niet meer hergebruiken dan gaan ze terug naar de leverancier voor recycling.”

Maar is er niet nog een betere manier om beter om te gaan met de materialen? “Met die vraag houden wij ons dagelijks bezig. Op die manier zetten we continu stapjes voorwaarts en houden we onze blik scherp op een duurzame toekomst. Dit jaar zijn we druk bezig met de aanleg van zonnepanelen op onze gebouwen en pakken we het energieverbruik aan. We kijken momenteel bijvoorbeeld naar alternatieven voor het isolatiemateriaal. Duurzaam betekent voor ons niet alleen dat je de milieu-impact tot een minimum beperkt, maar ook dat je onderhoud aan gebouwen voorkomt en een gebouw bouwt voor de toekomst. Dan wil je niet om de zoveel jaar dingen vervangen.”

Lage milieu-impact

Het is evident dat modulair en circulair bouwen een oplossing voor het woningtekort is, maar het biedt ook een oplossing voor andere sectoren, besluit Van de Linde. “We zijn ook actief in scholenbouw en de zorgsector, en bouwen bijvoorbeeld modulaire woonzorgoplossingen om op die manier duurzame bouw te realiseren met een zo laag mogelijke milieu-impact op gehele bouwsector. En we bieden niet alleen circulaire en duurzame gebouwen, maar ook nog eens hele mooie oplossingen voor tal van gebruikers. Nederland kent een groot aantal sterk verouderde scholen, met een slecht binnenklimaat die hard aan vernieuwing toe zijn. Ook daar biedt De Meeuw flexibele tijdelijke en permanente oplossingen voor, die voldoen aan de hoogste eisen van de tijd. Het idee dat modulair bouwen tot lompe, blokkendoosachtige gebouwen leidt is verleden tijd. Wij werken met bekende architecten die samen met ons een mooi eindresultaat nastreven voor een duurzame en circulaire bouw.”

Voor meer informatie naar www.demeeuw.com