Steeds meer mensen maken gebruik van Drimpy. Met de populaire PGO (Persoonlijke Gezondheids Omgeving) zijn al je medische gegevens op één plek beschikbaar en kun je ze altijd en overal direct inzien. “Je hebt voortaan de regie over je eigen gezondheid.”

Je eigen medische gegevens opvragen en inzien? Voor gebruikers van een PGO of Persoonlijke GezondheidsOmgeving, zoals die van Drimpy, is het een fluitje van een cent. Wie nog geen gebruikmaakt van een PGO wacht een lastige taak. “Medische gegevens liggen her en der verspreid over de zorgverleners die we bezoeken,” zegt Arnold Breukhoven, directeur en oprichter van Drimpy. “De huisarts, de specialist, de apotheek, de tandarts, noem maar op. Op al die plekjes ligt een klein stukje informatie over onze gezondheid. Die stukjes zijn bovendien opgeborgen in systemen die niet direct met elkaar kunnen communiceren.” Zonder PGO moet je dus op heel veel verschillende portalen inloggen om een beetje inzicht in je eigen gezondheid en je medische geschiedenis te krijgen. Breukhoven: “En veel mensen weten niet eens dat dat kan! Dat is raar. Als je bijvoorbeeld een hypotheekgesprek hebt, dan ga je daar goed voorbereid heen met een scherp inzicht in je financiële situatie. Maar ga je naar de huisarts of specialist dan doen veel mensen dat met nul inzicht in hun medische dossier. Terwijl dat óók belangrijk is. Als jij en jouw behandelaar goed geïnformeerd zijn kun je samen tot de best passende zorg komen. Dan kan levensreddend zijn.”

Je krijgt de best passende zorg

Met Drimpy halen gebruikers, met één druk op de knop, de gegevens van hun zorgverleners binnen en plaatsen die op een persoonlijke website of app. Breukhoven: “Vergelijk het met het gemak van een bank-app. Je hebt in één keer toegang, in dit geval niet tot je geld, maar tot iets wat niet in geld is uit te drukken: al je medische gegevens.” Met Drimpy staan alle gegevens in één helder overzicht bij elkaar, in je eigen PGO. Breukhoven: “Je kunt besluiten dat ook jouw zorgverleners – of bijvoorbeeld je partner, familie, vrienden of mantelzorger – daar toegang tot mogen hebben. Waarbij je zelf bepaalt wat je deelt en wat niet.” Hoe vaak komt het niet voor, zegt Breukhoven, dat een behandelaar een vraag stelt over je medische achtergrond? Welke gezondheidsklachten heb je gehad? Welke behandelingen heb je ondergaan, en welke onderzoeken? Welke medicijnen heb je geslikt en slik je nu nog iets? Breukhoven: “Veel mensen zijn niet in staat om daar een compleet antwoord op te geven. Ze weten het niet meer precies. Of ze vergeten zaken omdat ze die niet direct aan een ziektegeschiedenis koppelen: een sportblessure, een reeks bezoeken aan een fysiotherapeut. Iedereen kent ook wel de ergernis als je een nieuwe behandelaar hebt. Moet je voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal vertellen! Dat heb je geen last van als je je zorgverlener toestemming hebt gegeven om in je PGO te kijken. Die krijgt, zonder dat jij hoeft na te denken of je te ergeren, meteen een actuele inzage in jouw medische geschiedenis. En veel vragen vallen dan ook meteen weg. Kloppen de gegevens wel, is er een herhaalonderzoek nodig? Nee, via jouw PGO ziet de behandelaar bij wijze van spreken in één oogopslag wat jouw medische achtergrond is: welke behandelingen en onderzoeken je hebt ondergaan en welke medicijnen je hebt geslikt. Zo weet je zeker dat je de best passende zorg zult krijgen. Kijk, zo houden al die gebruikers van Drimpy de regie over hun eigen gezondheid en dus over de kwaliteit van hun leven.”

Informatie rustig nalezen

Wie gebruikmaakt van Drimpy leert nog een ander krachtig voordeel kennen. Dat is de mogelijkheid om informatie rustig na te lezen als je net een gesprek met een arts hebt gehad. “Zoiets brengt vaak de bodem onder je voeten terug,” zegt Breukhoven. “Want hoe gaan die dingen? Je krijgt een diagnose en achteraf realiseer je je dat je geen idee hebt wat je arts of specialist nou precies allemaal heeft gezegd. Met een druk op de knop kun je het kalm teruglezen in je PGO, of het aan het een ander laten lezen die kan uitleggen wat er nou precies staat.” 

Door je gegevens eenvoudig te verzamelen in één overzicht blijf je in regie over jouw eigen gezondheid. Dat lijkt nu misschien onbelangrijk, maar als er iets met je gezondheid is heb je alles bij de hand. Altijd en overal ter wereld.

Drimpy is gratis én veilig

De PGO is gratis voor alle burgers van Nederland, want het basisgebruik wordt betaald door de overheid. Je hoeft ook niet per se ‘patiënt’ te zijn om er gebruik van te maken. Drimpy gaat je hele leven mee dus je kunt de PGO ook gebruiken om over langere tijd je gezondheidsgegevens te verzamelen en te volgen. Zonodig kun je er je leefstijl op aanpassen.

Veiligheid en privacy zijn bij Drimpy gewaarborgd. Het ophalen van gegevens en het delen gaat volgens het MedMij-afsprakenstelsel waaraan ook VWS en ook de NPCF zijn verbonden. Het MedMij-label is een keurmerk om veilig en betrouwbaar medische gegevens uit te mogen wisselen. PGO’s zoals die van Drimpy met het MedMij-label hebben bewezen dat zij zich aan alle strikte regels houden. Breukhoven: “We waren met Drimpy de eerste PGO-leverancier in Nederland die het volledige toetredingsproces van MedMij succesvol heeft afgerond. Onze omgeving is zelfs zó goed beveiligd dat we als eerste een medisch dossier de grens over konden sturen. Dat was een wereldprimeur.”

Ook de regie over je gezondheid in eigen hand nemen? Ga naar Drimpy.nl